Atunci când retragi bani de la bancomat, ai la îndemână câteva trucuri și combinații de taste care te pot ajuta să scurtezi procesul. Una dintre acestea este o tastă numerică pe care o poți apăsa atunci când trebuie să selectezi suma dorită. Ce se întâmplă dacă apeși tasta 6 de la bancomat atunci când retragi bani? Toți utilizatorii ar trebui să știe acest truc.
Bancomatele se întâlnesc în prezent la orice colț de stradă și ne scot din încurcătură de fiecare dată când avem nevoie de bani cash. Oricine a scos bani de la un ATM măcar o dată știe că, până la eliberarea banilor, trebuie să parcurgi o serie de pași. După ce ai introdus cardul în bancomat, trebuie să selectezi limba și să bifezi că ești de acord cu politica băncii respective.
Pentru a merge mai departe și a accesa contul, este nevoie de codul PIN. Odată ce l-ai tastat, trebuie să selectezi tipul operațiunii care te interesează: interogare sold, retragere numerar sau depunere numerar. Dacă vrei să scoți bani, mai ai de făcut un singur pas: să tastezi suma dorită. Majoritatea ATM-urilor afișează pe ecran sume predefinite dintre care poți alege, dar poți tasta suma dorită și manual.
Atunci când vrei să retragi suma de 200 de lei, ai la dispoziție o scurtătură. Nu este nevoie să o selectezi de pe ecran sau să o tastezi manual, ci poți apăsa tasta 6 și bancomatul îți va elibera suma dorită. Este un truc util atunci când te grăbești și știi exact câți bani vrei să scoți.
Și tasta 5 de la bancomate are un rol extrem de important. Ea te poate ajuta să îți dai seama dacă bancomatul este sigur sau dacă a fost modificat de hoți pentru a reține datele cardurilor. Înainte de a introduce cardul în aparat, verifică tastatura. Trage ușor de taste, iar dacă acestea se desprind cu ușurință, cel mai probabil bancomatul nu este sigur.
Tasta 5 te poate ajuta să îți dai seama dacă ai de-a face cu un aparat original sau dacă a fost compromis de hoți. Aceasta trebuie să aibă o mică denivelare, ca o umflătură. Dacă tasta 5 este netedă, cel mai bine ar fi să nu introduci cardul în acel aparat și să cauți altul.
Specialiștii spun că bancomatele cele mai sigure sunt cele aflate în incinta sucursalelor bancare. Multe bănci solicită validarea cardului pentru a putea deschide ușa și pătrunde în anticamera în care se află instalat ATM-ul. În acest fel, se asigură că doar clienții băncii au acces acolo și că riscul de fraudare a aparatelor este minim.