Există o serie de alimente pe care nu este bine să le păstrezi la frigider, iar printre ele se numără și cartoful. Această legumă nu ar trebui să fie depozitată niciodată la temperaturi de câteva grade Celsius, pentru că își pierde proprietățile. Ce se întâmplă dacă bagi cartofii în frigider, potrivit specialiștilor? Același lucru este valabil și în cazul pâinii.
Cartofii reprezintă unul dintre alimentele care nu au nevoie să stea la frigider. Atunci când îi depozitezi, alege pentru ei un loc uscat și răcoros și se vor păstra proaspeți chiar și câteva săptămâni. Există și o explicație științifică pentru care nu e bine să punem cartofii în frigider și are legătură cu compoziția lor chimică.
Citește și: Greșeala care strică piureul de cartofi. Îi distruge tot gustul și nu iese cremos
Explicația științifică este că, atunci când sunt ținuți la frigider, amidonul din cartofi se transformă în zahăr. În momentul în care îi vom găti, aceste zaharuri se combină cu un aminoacid numit asparagină, iar procesul chimic care are loc duce la apariția unei substanțe numite acrilamidă. Aceasta este puternic oxidantă și neurotoxică și are potențial cancerigen.
Același lucru este valabil și în cazul pâinii, care, la fel precum cartofii, conține amidon ce este convertit în zaharuri la temperaturi de 4 grade, cât se înregistrează de obicei în frigider. Alte alimente pe care nu este bine să le ținem la frigider sunt: mierea, cafeaua, ceapa, usturoiul, nucile, uleiul de măsline, fructele uscate, siropurile de fructe și sosurile iuți, condimentele, gemul, ciocolata sau murăturile.
Chiar dacă sunt depozitați corespunzător, se poate întâmpla să constatăm că pe suprafața cartofilor apar acei muguri care arată că încep să încolțească. Deși nu s-au înmuiat sau stricat și pare că mai sunt buni pentru consum, dacă le îndepărtăm acei muguri, specialiștii ne sfătuiesc să nu mai consumăm cartofii care au încolțit, ci să îi aruncăm.
Faptul că au încolțit este un semn că acei cartofi conțin niveluri mai ridicate de toxine și nu mai sunt buni pentru organism. Toți cartofii conțin în mod natural toxine numite glicoalcaloizi: solanina și chaconina. Când cartofii sunt proaspeți, acești compuși nu sunt periculoși pentru sănătate.
Pe măsură ce cartofii încep să încolțească, nivelul acestor toxine crește semnificativ, de aceea ar fi mai bine să îi aruncăm atunci când observăm că apar muguri pe suprafața lor.