Vara ne obligă tacit să consumăm băuturi reci pentru a ne răcori, însă nu este deloc un obicei sănătos. Și printre băuturile care ne pot face cel mai mult rău este Cola rece sau cu gheață, opțiune ce pare foarte tentantă atunci când gradele din termometre explodează.
Adesea, căutăm metode de a ne răcori atunci când ne este prea cald. Un pahar de Cola rece pare cea mai bună idee, însă specialiștii ne avertizează că ne punem viața în pericol în acest fel. Unul dintre principalele motive pentru care ar trebui să ne oprim din a bea Cola rece pe timp de caniculă este deshidratarea. Băutura adorată de mulți conține zahăr și cofeină, ingrediente ce acționează ca diuretice și stimulează eliminarea lichidelor din organism. Pentru a compensa pierderile de apă, mai ales că vara transpirăm mai mult, trebuie să avem grijă la aportul de lichide pe care i-l furnizăm organismului. Consumul de Cola rece duce la deshidratare, problemă gravă ce aduce cu ea stări de oboseală, slăbiciune, amețeli și, în cazuri extreme, chiar pierderea cunoștinței.
Un alt lucru rău ce face Cola rece pentru corpul nostru este suprasolicitarea distemului digestiv. Băutul de Cola poate provoca disconfort abdominal sau chiar crampe stomacale. Canicula și consumul de băuturi reci afectează capacitatea organismului de a digera alimentele în mod corespunzător, ceea ce duce la disconfort gastrointestinal. De asemenea, poate constribui și la formarea gazelor și la indigestie, mai ales dacă băutura este servită alături de mâncăruri bogate în grăsimi și condimente.
Și sănătatea dentară poate fi serios afectată de consumul băuturilor reci. Aciditatea ridicată și zahărul din băuturi pot eroda smalțul dinților și pot cauza apariția cariilor și a sensibilității dentare. Pe termen lung, consumul de băuturi reci face ca dinții să fie expuși la deteriorare.
Pe timp de caniculă, cea mai bună opțiune pentru hidratare este apa, fiind naturală, fără calorii și fără substanțe periculoase pentru organism. Consumul de apă în cantitățile recomandate de specialiști ajută la menținerea echilibrului hidric al organismului și la eliminarea toxinelor.
Pe caniculă se recomandă evitarea deplasărilor în intervalul 11:00 – 18:00, setarea aerului condiționat la o temperatură cu 5 – 10 grade mai mică decât cea de afară, nefolosirea ventilatoarelor dacă temperatura depășește 32 de grade, purtarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere, din fibre naturale și deschise la culoare, dușurile dese cu apă călduță, fără a ne șterge de apă la final, evitarea consumului de alcool și băuturi carbogazoase sau cu conținut ridicat de cofeină, consumul de fructe și legume proaspete, care conțin o cantitate mare de apă și evitarea activităților fizice în aer liber.