Ce se întâmplă dacă gătești puiul congelat. Experții atrag atenția, este important să știi asta

Greșeala majoră pe care trebuie să o eviți

Scris de: Oana Matei

24 Mar. 2023

Ce se întâmplă dacă gătești puiul congelat. Experții atrag atenția, este important să știi asta

S-ar putea să te grăbești prea mult să aștepți ca puiul să se dezghețe înainte de a-l pregăti. Din fericire, este posibil să economisiți timp și să pregătiți în siguranță puiul congelat. Este esențial să cunoști regulile de siguranță alimentară pentru prepararea puiului și să te asiguri că le respecți cu strictețe. De asemenea, este esențial să gătești carnea bine, pentru a evita toxiinfecția alimentară. 

Cum și în cât timp se coace un pui congelat?

Din acest motiv, este bine să măsori temperatura internă a puiului gătit, iar pentru acest lucru ai nevoie de un termometru de bucătărie.

1.Coacere pui întreg congelat

Teoretic, nu este recomandat să coaceți în cuptor un pui fript de la congelat. Acest lucru crește riscul ca puiul să se ardă la exterior, în timp ce, este departe de a fi gata, la interior. Se mai poate ca puiul să se usuce destul de mult în cuptor. O altă problemă poate fi condimentarea puiului: când puiul este congelat, condimentele se lipesc sau pătrund mai greu în carne.

Dacă nu ai timp să dezgheți puiul congelat, poți încerca să îl prepari în cuptor. De obicei, un pui de 1 kilogram se coace în aproximativ 55 până la 65 de minute în cuptor, la temperatura de 180 de grade. Dacă puiul este congelat, mai lasă-l la copt încă 15 până la 20 de minute. Pentru o gătire sănătoasă a puiului congelat, lipsită de riscuri, măsoară temperatura internă a puiului în timpul preparării. Puiul gătit trebuie să aibă temperatura internă de minim 75 °C.

2. Coacere pulpe de pui congelate

Deoarece este dificil să condimentezi pulpele de pui congelate, este mai ușor să condimentezi pulpele înainte de a le congela. Acest lucru va permite condimentului să pătrundă în carne. Astfel, va fi mai ușor să scoți pulpele din congelator și să le pui la cuptor când dorești gata să le gătești.

Pulpele de pui congelate. se gătesc în cuptorul preîncălzit la 180 °C, timp de o oră. De îndată ce timpul de gătire expiră, introdu un termometru pentru carne, în părțile cele mai groase ale pulpelor pentru a te asigura că sunt gătite. Dacă temperatura este sub 75°C sau părți din carne sunt roșii sau roz, mai lasă-le la cuptor pentru 15 minute.

De reținut:

  • Când măsori temperatura internă a pulpelor,, evită să atingi osul cu termometrul. Dacă o faci, vei obține o temperatură inexactă.

3. Coacere piept de pui congelat

Cel mai bine, pieptul de pui se congelează în bucăți individuale, bine condimentat. Pentru preparare, pieptul de pui congelat se coace la cuptorul preîncălzit la 180 °C, timp de 45 de minute. Cu toate acestea, este esențial să reții că timpul de gătire depinde de dimensiunea pieptului de pui. De asemenea, este indicat folosirea termometrului de bucătărie.

Cum să dezgheți puiul rapid?

Cea mai bună alternativă pentru dezghețarea rapidă a puiului este să-l pui  într-un recipient mare, și să-l umpli cu apă rece . Pentru a face acest lucru, urmează acești pași:

  1. Pune puiul într-un recipient mare.
  2. Umple recipientul cu apă rece, astfel încât să acopere complet puiul congelat
  3. Schimbă apa rece la fiecare jumătate de oră.

Cu această metodă poți dezgheța puiul rapid și ușor. Dacă puiul cântărește doar o jumătate de kilogram , se va dezgheța în aproximativ o oră și jumătate, iar dacă este de un kilogram, poate dura aproximativ trei ore.

Este important de menționat că, în niciun caz nu trebuie să folosești apă fierbinte pentru decongelarea puiului, deoarece schimbarea bruscă a temperaturii facilitează creșterea bacteriilor.

 

Vezi și Cât timp poți păstra carnea de pui la congelator. Nu o mai consuma sub nicio formă dacă a trecut această dată

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.8 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *