Păpădia este o plantă cu adevărat uimitoare, care oferă multiple beneficii pentru sănătate. Însă adesea este ignorată, cu toate că poate fi găsită chiar și în cele mai comune locuri, precum parcurile și gărdinile. De păpădie este legat și un obicei al copilăriei: suflatul în semințele sale acoperite cu puf. Însă adesea cei mici sunt avertizați de părinți sau bunici să nu înghită puful de păpădie pentru că ar putea fi periculos. Este adevărată această afrimație sau este doar un mit? Răspunsul, în rândurile de mai jos.
Păpădia, cunoscută și sub numele de Taraxacum officinale, este o floare delicată și ușor de recunoscut, datorită semințelor sale albe și pufoase, care se răspândesc în vânt cu fiecare adiere. Pentru mulți, suflatul în păpădie este o experiență de joacă plină de magie și bucurie. Această activitate simplă, dar fascinantă, a fost practicată de generații întregi și continuă să aducă zâmbete pe fețele copiilor și adulților deopotrivă.
Însă contrar credinței, puful de păpădie nu este periculos pentru sănătate, ci mai degrabă pentru cei ale căror curți sau grădini sunt invadate de semințele lor. Mai exact, atunci când sufli într-o păpădie, semințele sale se dispersează în aer și pot călători până la 30 de kilometri.
Ele pot ateriza apoi pe alte proprietăți și vor începe să crească, provocând neplăceri proprietarilor. În plus, păpădiile sunt considerate buruieni invazive, care pot dăuna altor plante din grădină.
Puful de păpădie, la fel ca cel de plop, poate fi însă dăunător pentru persoanele care suferă de alergii. În urma inhalării pufului, mucoasele vor fi iritate și vor duce la reacții precum lăcrimarea ochilor, strănut, mâncărime la nivelul nasului sau a ochilor și secreţie nazală.
Citește și: Flori pe care să le plantezi în grădină pentru a scăpa de țânțari. Sunt ideale în orice curte
Potrivit speciaiștilor, păpădia este o plantă care oferă multiple beneficii pentru sănătate. Ea poate fi folosită atât în stare crudă, cât și uscată. De regulă, păpădia se utilizează în ceaiuri, tinctură și salate, dar poate fi regăsită și în anumite rețete culinare, precum supele.
Planta de păpădie conține vitamine, minerale, terpenoide, acid cafeic și mulți alți compuși. Poate avea efecte benefice într-o gamă largă de afecțiuni, precum diabetul de tip 2, probleme urinare, ale oaselor și ale pielii.
De asemenea, datorită proprietăților sale diuretice, păpădia ajută la slăbit și la reglarea tensiunii arteriale. Conținutul său bogat de potasiu și fibre contribuie, de asemenea, la menținerea tensiunii arteriale în parametri normali.
Păpădia se utilizează incusiv în tratarea anemiei și a artritei reumatoide, dar studiile arată că poate fi un ajutor de nădejde și în ceea ce privește întrirea sistemului imunitar.