Spovdania este un moment important în viața fiecărei persoane și asta pentru că vorbim despre curățirea sufletului de păcate în fața lui Dumnezeu. Înainte să vă spovediți trebuie să știți ce presupune acest lucru și care sunt regulile pe care ar trebui să le urmați. Spovedania se face în prezența preotului duhovnic care va da sfaturile și tratamentul duhovnicesc. Iată ce se întâmplă dacă minți la spovedanie.
O discuţie înainte de Spovedanie este în măsură să alunge temerile, prejudecăţile şi părerile despre o asemenea Sfântă Taină. Stai de vorbă cu părintele duhovnic
Mărturisirea este un exerciţiu spiritual complex, care merge la rădăcinile căderilor noastre spirituale. Ea aduce şi o sensibilitate şi o atenţie sporită pentru momentul mărturisirii. Vorbim despre o simţire a efectelor răului în viaţa noastră.
O perioadă de gândire retrospectivă şi anticipativă asupra vieţii noastre, amintirea vieţii de păcat şi hotărârea de a abandona vechea viaţă. Unii oameni se ghidează cu Decalogul, alţii cer ca duhovnicul să le pună întrebări. Cel mai indicat este însă un Ghid de spovedanie, unde putem găsi toate păcatele posibile.
Apropierea de scaunul Spovedaniei înseamnă un pas spre Dumnezeu. Lepădarea de păcate şi de patimi trebuie făcută însă cu străpungerea inimii, cu regret pentru răul pe care l-ai săvârşit, cu dorinţa de a vindeca rănile din sufletul tău, care-L întristează pe Hristos.
Citește și: De câte ori este bine să te spovedești pe an. Ce spun preoții
În timpul spovedaniei, toate păcatele trebuie descrise pe scurt, fără a apela la circumstanţe şi amintiri colaterale, sau în amănunte particulare. Părintele duhovnic poate pune întrebări pentru a vedea gravitatea păcatului.
Expresii de genul “am fost ispitit”, “am căzut” etc., nu înseamnă nimic în iconomia examenului şi a iertării.
Este important să spui toate păcatele, fără a ascunde ceva. Scopul spovedaniei nu este de a arăta bine la chestionar, ci de a scăpa de păcate şi de a afla adevărul despre noi. A omite un păcat înseamnă că spovedania este incompletă.
Citește și: Se spală sau nu duminica? Ce spune de fapt preotul. Precizări importante de la părintele Vasile Ioana
Epitimia sau canonul nu este nicidecum o pedeapsă pentru păcat, ci un medicament care alinează durerea şi vindecă rănile interioare ale sufletului. De obicei canonul trebuie să fie proporţional cu păcatul: rugăciuni, milostenie, metanii, post etc.
„Păcatele mărturisite sunt iertate de Dumnezeu, dar rănile pe care le-au cauzat sufletului rămân în suflet. Ele trebuie vindecate prin rugăciune şi canon, dar şi printr-o prezenţă ritmică şi atentă la scaunul de spovedanie, pentru a eradica rădăcinile şi prilejurile de păcatuire.
A trata păcatul fără a lua în considerare izvorul lui, este echivalent cu a trata efectele, fără a înlătura cauza bolii. Spovedania nu este un sfârşit, ci un început de viaţă nouă”, potrivit Doxologia.ro.
Se spune că omul are nevoie de spovedanie, așa cum are nevoie de spălarea trupului. Odată cu abandonarea vechilor păcate, omul devine mai atent şi la nuanţele întunecate ale vieţii.