Mărar era considerat de către strămoșii noștri drept o amuletă puternică. Din acest motiv atârnau o legătură de mărar la ușa de la intrare. Ce se întâmplă dacă faci asta? Află de mai jos.
Ce înseamnă dacă pui mărar la ușa de la intrare? De mult vreme se crede că vreme că dacă vei pune o legătură de mărar în fața intrării în casă, aceasta se va transforma într-o amuletă puternică. Potrivit tradției, o amuletă de acest fel este capabilă să te salveze în cel mai neașteptat moment.
Sfatul strămoșilor era să folosești mărarul ca un talisman, căci acesta te va proteja împotriva gândurilor negative. Legătura de mărar va fi de multe ori mai eficient dacă o vei atârna la ferestrele bucătăriei sau deasupra ușii de la intrare. Tradiția spune că aceste crenguțe de mărar nu vor lăsa energia rea să intre în casă. Și mai practic, mărarul respinge insectele și diverșii dăunători care ar putea intra în casa ta, datorită mirosului său.
Totodată, mărarul este foarte util și pentru sănătatea și bunăstarea generală a oamenilor. Persoanele care au probleme ale tractului gastrointestinal ar trebui să îl folosească mai des. De asemenea, mărarul stimulează foarte bine activitatea sistemului cardiovascular. Ajută și în cazul diabetului, conjuctivitei și problemelor legate de depunerea sărurilor.
Mărarul are proprietăți antiinflamatoare, antispastice, antidiabetice, antioxidante, cardioprotectoare, carminative, diuretice, stomahice.
Acesta ajută la tratarea vânătăilor și edemlor. Cataplasmele cu fiertură de mărar sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, deoarece au proprietăți antiinflamatorii. Astfel, mărarul este indicat și pentru diferite afecțiune ale pielii cum sunt edemele, rănile sau iritațiile.
Pentru cine este contraindicat mărarul? Acesta nu trebuie consumat în exces de persoanele care suferă de hipotensiune sau sensibilitate crescută la uleiurile esențiale.
Ai nevoie de o linguriță cu vârf de mărar uscat peste care să adaugi 250 ml de apă clocotită. Lasă totul la infuzat pentru aproximativ un sfert de oră. Strecoară și lasă-l la răcit. Se recomandă să fie băut cu 30 de minute înainte de masă.
Mai există varianta de ceai macerat la rece. Peste o linguriță cu vârf de semințe de mărar sau mărar uscat se adaugă 250 ml de apă și se lasă timp de 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară apoi și se pot consuma trei căni pe zi, înainte de masă.