Ce se întâmplă de fapt cu centrala termică când apa caldă are variații de temperatură. Greșeala uriașă care duce la această problemă

Sfaturi importante pentru o bună funcționare a centralei termice
Ce se întâmplă de fapt cu centrala termică când apa caldă are variații de temperatură. Greșeala uriașă care duce la această problemă

Centrala termică a devenit esențială pentru confortul locuinței, însă se poate defecta rapid dacă proprietarul face o simplă greșeală. Ce se întâmplă de fapt cu centrala termică când apa caldă are variații de temperatură? Specialiștii au întocmit o listă cu reguli de prevenție pentru centrale termice, dar și câteva soluții simple pentru diferite probleme ale acesteia.

Ce se întâmplă de fapt cu centrala termică când apa caldă are variații de temperatură

Specialiștii recomandă ca temperatura apei pentru duș/spălat vase să fie reglată exact din centrala termică. Faptul că se combină apa rece de la robinet cu apa fierbinte din centrală poate cauza un debit insuficient de apă pe circuitul de apă caldă, din cauza opririi flăcării. Dacă este posibil, se recomandă să nu fie folosiți alți consumatori de apă caldă în timp ce este folosit dușul. Orice variație a debitului induce fluctuații nedorite de temperatură.

Ce e de făcut când nu mai pornește centrala termică

Mai întâi se inspectează vizual manometrul prezent la vedere pe panoul de comandă. Se asigură că presiunea indicată nu este mai mică decât valoarea de 1 Bar. Consultă manualul de utilizator al centralei și caută în zona țevilor de circulație aflate în partea de jos robinetul pentru umplerea instalației. Apoi rotește în sensul invers acelor de ceasornic până când se aude susurul apei sub presiune. Urmărește indicațiile manometrului și închide robinetul înainte ca presiunea să depășească valoarea de 2 Bar.

Unele calorifere nu se încălzesc bine sau rămân reci

În cazul circuitelor de încălzire cu mai multe calorifere sau calorifere foarte lungi echilibrarea hidraulică a instalației este foarte importantă pentru o funcționare eficientă a centralei termice. Deschide la maximum robinetul de pe caloriferul aflat la cel mai îndepărtat punct la circuitului de încălzire. Pentru caloriferele următoare închide progresiv robineții de trecere. Astfel încât caloriferul aflat cel mai aproape de centrală să aibă robinetul doar puțin întredeschis. Refă aceste ajustări până când toate caloriferele de pe circuit se încălzesc la fel de repede.

Tot în această situație se recomandă și să verifici supapele de aerisire prevăzute pe fiecare calorifer și asigură-te că nu e rămas aer în instalație.

Se aude apă sub presiune pe circuitul de încălzire

Dacă se aude apă sub presiune de încălzire asigură-te că ai cel puțin un calorifer cu robineții de trecere complet deschiși. Zgomotele sau loviturile care se aud din centrala termică sau pe circuitul de încălzire pot indica faptul că aerisirea s-a făcut în mod necorespunzător.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.4 14 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *