În noaptea de 25 spre 26 martie 2023, ora 3:00 va deveni ora 4:00, astfel trecem la ora de vară. Cum ne afectează această schimbare? Vezi mai jos ce spun experții.
Experții subliniază că soarele va răsări mai devreme, dar va apune și mai devreme și că, dacă acest lucru se combină cu reducerea orelor de lumină care are loc în mod natural în lunile de iarnă, poate afecta persoanele „sensibile din punct de vedere meteorologic”, după cum subliniază Mar Gómez, meteorolog și doctor în fizică.
Persoanele sensibile la condițiile meteorologice sunt cele care resimt disconfort sau simptome legate de schimbările meteorologice, cum ar fi dureri de cap, schimbări de dispoziție sau chiar probleme musculare și dureri articulare. Unele dintre fenomenele meteorologice care îi afectează cel mai des sunt variațiile de presiune, temperatură și umiditate, precum și schimbările de vânt care produc variații și modificări ale electricității atmosferice. Totuși, potrivit meteorologului, aceștia sunt afectați și de episoade de poluare sau de efectul Foehn.
Citește și – Ce înseamnă dacă te uiți la ceas la 11:11. Semnificația nebănuită pe care o are în dragoste și viață
Acestea sunt, de asemenea, afectate de scăderea numărului de ore de lumină. Prin urmare, după cum acum precizat mai sus, sunt candidații principali pentru a suferi de efectele schimbării orei.
„Atunci când se apropie iarna și orele de lumină devin mai scurte, poate apărea tulburarea afectivă sezonieră, care poate afecta până la 15% din populație și este marcată de o stare de spirit mai scăzută, pierderea interesului pentru activitățile de care se bucurau anterior, scăderea energiei, modificări ale apetitului, dificultăți de concentrare sau probleme de somn. Dacă adăugăm la aceasta faptul că apusul soarelui va fi mai devreme din cauza schimbării orei, numărul de ore de lumină naturală la sfârșitul zilei de lucru se reduce semnificativ”, mai spune Mar Gomez, potrivit abc.es.
Trecerea la ora de vară ne poate influența din punct de vedere psihic și fizic. Multe persoane au nevoie, în general, de o perioadă de acomodare. Pot deveni mai instabili pe fondul oboselii, mai nervoși și mai nemulțumiți.
Cheia acestui efect, atât la persoanele sensibile la vreme, cât și la cele care nu sunt sensibile la vreme, constă în faptul că scăderea numărului de ore de lumină duce la o scădere a nivelului de serotonină. Este o substanță chimică din creier legată de starea de spirit, precum și la efecte asupra melatoninei, hormonul implicat în ciclul natural de somn, care poate fi alterat.
Citește și –