Ce se întâmplă de fapt în corpul tău dacă te machiezi zilnic. Rimelul, rujul, fondul de ten și blush-ul se numără printre produsele esențiale de machiaj pe care le folosim zilnic. Ritualul de make-up a devenit o necesitate, dar cu toate acestea, uneori machiajul poate să dăuneze sănătății pielii.
Deși înțelegem pe deplin interesul pentru machiaj, folosirea zilnică a produselor de make-up poate avea și efecte negative. Machiajul conține o mulțime de substanțe chimice și componente care pot să dăuneze pielii. Unele dintre aceste ingrediente pot provoca iritații, mâncărimi și uneori chiar îmbătrânire prematură. Iată detalii mai puțin știute despre efectele negative ale utilizării zilnice a machiajului.
Unul dintre lucrurile esențiale pentru sănătatea pielii este să fie protejată de daunele solare. Când uiți să aplici protecție solară înainte de a aplica machiajul, expui pielea la radiații. Acțiunea machiajului pe piele pentru o perioadă îndelungată, împreună cu expunerea la soare, poate duce la îmbătrânire prematură. Ridurile, liniile fine și petele de vârstă încep să-și facă simțită prezența.
De asemenea, și o parte dintre substanțele chimice periculoase din machiaj pot dăuna pielii. Cadmiul este un ingredient care se găsește în special în componența fondului de ten, a primerului și a fardului de pleoape. Este un metal de culoare alb-albăstruie care, conform studiilor poate deveni toxic la un nivel mai scăzut față de limitele impuse de OMS. Parabenii, conservanții folosiți în produsele cosmetice pentru a evita înmulțirea bacteriilor, au de asemenea efecte negative. Cercetătorii au menționat că pot să afecteze sistemul endocrin. În plus, un alt studiu a subliniat faptul că parabenii au fost depistați în tumorile de cancer mamar.
Machiajul formează o barieră pe piele care acoperă porii. Atunci când se amestecă cu uleiul și transpirația, produsele cosmetice pot bloca porii și glandele. Împiedicând pielea să respire, apar erupțiile, punctele negre și pielea devine uscată.
În timp ce unele produse de machiaj arată similar, ingredientele pot varia de la un brand la altul. Produsele cu ingrediente blânde nu dăunează pielii. Cu toate acestea, produsele cu substanțe chimice nocive precum parabenii pot provoca reacții alergice. Dacă ești alergică la anumite ingrediente, astfel de produse pot agrava situația. De fapt, s-ar putea să nu știi nici măcar că ești alergică la anumite ingrediente de machiaj până nu le testezi. Îți poți da seama doar când ai putea să ai parte de o reacție îngrozitoare.
Pentru a evita reacțiile alergice la anumite produse de machiaj, verifică atent ingredientele din produsele tale preferate. Mai ales dacă îți place să te machiezi în fiecare zi. N-ar strica să încerci și să renuți la folosirea anumitor produse de machiaj. Cu atât mai mult în timpul verii, este recomandat să lași pielea să respire mai des.
În zilele toride alege un fond de ten fluid, rimel și un ruj colorat care poate fi utilizat și ca blush. Renunță la make-up când mergi la plajă și folosește produse cu factor de protecție solară.
Citește și cum se curăță bureții pentru machiaj. Trucuri şi sfaturi ca să fie ca noi