Ce se mănâncă de Rusalii și ce este bine să faci de acecastă sărbătoare. Pe lângă tradițiile și superstițiile de care creștinii ortodocși țin cont în ziua de Rusalii, aceștia au grijă și la ceea ce mănâncă. Există câteva preparate care nu ar trebui să lipsească de pe masă în această zi.
În ziua de Rusalii creștinii ortodocși au grijă să aibă pe masă sărmăluțe în foi de viță. Pentru a le prepara este nevoie de: un kilogram de carne de porc și vită, foi de viță, orez, piper, orez, două cepe roșii, ulei, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, una de leuștean și bulion (800 gr).
Foile de viță trebuie opărite în apă clocotită cu sare, apoi se lasă la scurs. Taie ceapa și călește-o puțin. Apoi adaugă orezul și amestecă pentru câteva minute. Lasă la răcit, apoi adaugă verdeața tocată, carnea, sarea și piperul. Amestecă bine și asamblează sarmalele. Lasă-le la fiert pentru aproximativ o oră și jumătate, la foc mic, acoperite cu un capac.
Ce se mănâncă de Rusalii, potrivit tradiției. Se spune că în Ziua de Rusalii este bine să mănânci ciorbă cu verdețuri. Pentru prepararea ei este nevoie de spanac, salată verde, ceapă verde, usturoi, o lingură de făină, o legătură de mărar, smântână pentru gătit, apă, lapte, sare, piper, lămâie și un gălbenuș de ou.
Pune într-o oală mare apă la fiert, iar când clocotește adaugă spanacul, apoi salata verde și lasă la fiert pentru trei minute. Pune la încins într-o cratiță ceapa, usturoiul, apoi adaugă făina. Adaugă restul alimentelor și amestecă totul, apoi lasă la fiert până când verdețurile sunt complet fierte. La final se adaugă smântâna și gălbenușul de ou, dar și mărarul.
Pentru această rețetă de Rusalii este nevoie de 3-4 roșii mari, o ceapă, un dovlecel, un ardei, un morcov, o vânătă, sare, piper, pătrunjel și ardei iute.
Taie mărunt ceapa și morcovul și călește-le în puțin ulei. Adaugă ardeiul tăiat cubulețe, apoi roșiile. Pune sare și piper după gust, apoi ardeiul iute și acoperă vasul și lasă la foc mic pentru 20 de minute. Se pun apoi și vinetele cu dovleceii și se lasă la foc pentru încă 15 minute. După ce se stinge focul pune pătrunjelul și lasă vasul acoperit.
În unele zone din țară, în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, Sâmbăta Morților, se împart oale împodobite cu flori și cu un colac deasupra, pentru pomenirea morților. De asemenea, în duminica Rusaliilor se împart farfurii frumos împodobite pentru vii. La finalul slujbei de Liturghie din ziua Pogorârii Sfântului Duh sunt binecuvântate frunzele de nuc sau de tei, care reprezintă un simbol al limbilor de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinților Apostoli. Nucul, datorită iodului, are efecte terapeutice, așa cum și Duhul Sfânt are efecte terapeutice asupra sufletului. Teiul are flori medicinale înmiresmate, asemenea Duhului Sfânt, care ne înmiresmează viața cu darurile sale.
De asemenea, în ziua de Rusalii o tradiție importantă este Dansul Călușarilor, în Muntenia și în Oltenia. Potrivit tradiției, acest dans va proteja gospodăriile de duhuri rele. Oamenii cheamă călușarii în curțile lor, pentru a juca Călușul din loc în loc.