Ce se pune în pisicină ca să nu se înverzească apa. Pentru cei care dețin o piscină, apa verde este o problemă frecvent întâlnită, ce apare adesea din cauza prezenței algelor în apă. Apariția acestor organisme este posibilă atunci când piscina are un nivel scăzut de clor liber. Însă pot fi și alte motive pentru care apa din piscină se înverzește. În cele ce urmează vei afla care sunt acestea, ce trebuie făcut pentru a preveni înverzirea apei, dar și care sunt metodele de curățare cele mai eficiente.
Expunerea la temperaturi ridicate, ploi abundente sau circulație slabă, fără utilizarea unui algicid preventiv, crește riscul de apariție a alegelore în piscină. Aceste organisme unicelulare se dezvoltă foarte repede, mai ales dacă apa din piscină este caldă.
Ele pot fi greu de controlat dacă nu se iau măsurile adecvate pentru a trata și preveni în mod corespunzător problema. Iată cum poți elimina și preveni înverzirea apei:
Întotdeauna începe prin a testa apa din piscină. Rezultatele testului îți vor spune dacă parametrii apei sunt sau nu corespuunzători.
Acordă o atenție deosebită nivelului de clor liber. Un nivel scăzut de clor liber poate face ca apa din piscină să devină verde. Menține întotdeauna nivelul de clor liber între 1 -4 ppm. Dacă este necesar, aplică clorul și dezinfectanții corespunzători pentru a restabili nivelurile optime de dezinfectare.
Atunci când apa din bazin a devenit verde, înainte de a adăuga substanțe pentru igienizare, trebuie să cureți foarte bine interiorul cu ajutorul unor perii speciale. Concentrează-te pe zonele cu murdărie vizibilă și cu circulație mică sau inexistentă. Curățarea regulată a piscinei este un pas eficient pentru a preveni creșterea algelor.
De cele mai multe ori, tratamentul șoc cu clor este metoda potrivită pentru a scăpa de culoarea verde a apei. Cei mai mulți oameni preferă să apeleze la specialiști pentru efectuarea acestei operațiuni. Dacă însă alegi să o faci de unul singur este bine să ții cont de câteva aspecte:
Potrivit hydrospa.ro, pentru un tratament șoc corect, este indicat ca nivelul de clor liber să crească de 10 ori față de de nivelul de clor combinat pentru a ajunge în punctul în care moleculele de cloramină se descompun prin oxidare. Nu uita ca în timpul folosirii clorului să porți echipament de protecție.
În urma aplicării tratamentului șoc cu clor, apa poate părea tulbure sau murdară, dar pe măsură ce se filtrează își va recăpăta claritatea.
Pe perioada tratamentului șoc, sistemul de recirculare al apei trebuie să funcționeze continuu. Este recomandat ca acest tratament să fie făcut seara, iar piscina nu trebuie să fie folosită în următoarele 24 de ore.
Algicidul tratează și previne apariția algelor în piscină. După tratamentul cu această substanță, este posibil ca unele alge moarte să rămână în piscină. Continuă să cureți temeinic suprafețele piscinei.
Spală sau curăță chimic filtrul, în conformitate cu manualul de utilizare, pentru a elimina acumulările organice și minerale. Lasă pompa și filtrul să funcționeze continuu timp de 24 de ore, astfel încât întrega cantitate de apă din piscină să poată trece prin filtrul curat.
În concluzie, pentru a preveni apariția algelor, nu uita să faci mereu toate măsurătorile și să respecți valorile indeciului Langelier (indicele de coroziune), doar așa clorul va fi eficient și va putea ține algele la distanță.