Vinul se casă poate fi la fel de bun precum cel din comerț, dacă ții cont de câteva lucruri. După ce strugurii sunt culeși și zdrobiți, mustul are nevoie de două-trei săptămâni pentru a fermenta și a se transforma în vin, în funcție de soi. Apoi, acesta trebuie decantat, astfel încât să scapi de drojdii și să se limpezească. Ce se pune în vin ca să nu se acrească și cum se face corect pritocirea vinului. Trucuri pentru a obține o licoare ca la carte.
Toamna este anotimpul în care se culeg majoritatea roadelor câmpului, inclusiv strugurii. Indiferent de soi, aceștia sunt zdrobiți și transformați în vin. După ce a fost extras mustul din boabe, acesta se pune în butoaie de lemn și se lasă să fermenteze, timp de două-trei săptămâni. După această perioadă, este recomandat ca vinul să fie pritocit, astfel încât să scapi de drojdii.
Citește și: Cât timp rezistă de fapt vinul după ce ai desfăcut sticla. Semnul care arată că nu mai poate fi consumat
Pritocirea este acțiunea de mutare a vinului fermentat într-un alt vas, astfel încât să poți îndepărta drojdia de pe fundul butoiului. În acest fel, te asiguri că vinul nu va avea gust sau miros neplăcut. Dacă lași vinul prea mult, drojdia se va descompune și va da o aromă neplăcută vinului.
De asemenea, această acțiune este utilă pentru că o parte din drojdii se reactivează și astfel fermentează și ultimele resturi de zahăr din vin. Băutura se va limpezi mai bine, se va omogeniza și își va stabiliza aroma în urma eliminării drojdiei.
Pentru ca vinul să nu devină acru și să nu oxideze, se adaugă dioxid de sulf în el. Acest compus chimic se adaugă într-o cantitate de 0,5 până la 1 ml la fiecare litru de vin. Dacă vinul se va consuma repede, în câteva luni, se poate folosi cantitatea minimă de sulf. Dacă vrei să păstrezi vinul în stare excelentă mai mult timp, se folosește 1 ml de sulf pentru fiecare litru de vin.
De asemenea, specialiștii recomandă să ai la dispoziție recipiente de dimensiuni diferite, astfel încât vinul să poată fi transferat într-un vas mai mic, după ce consumi din el. Această băutură se păstrează cel mai bine dacă vasul în care stă este întotdeauna plin. După ce ai consumat 10-15 litri de vin, trage vinul rămas într-un butoi mai mic.
Citește și: Cât zahăr conține șampania sau vinul spumant. Cantitatea diferă în funcție de aroma dorită
Prepararea vinului începe încă din vie, de când sunt culeși strugurii. Niciun detaliu nu trebuie să fie lăsat la voia întâmplării, dacă vrei să obții un vin excelent. Iată câteva trucuri care fac diferența!
Citește și: De ce să pui boabe de orez în vin. Trucul somelierilor francezi care îți va face viața mai ușoară