Vestea că Regele Charles suferă de cancer a luat prin surprindere o lume întreagă. Mulți s-au întrebat ce s-ar întâmpla în cazul în care monarhul moare, iar tronul trebuie să fie ocupat de succesorul său. Palatul Buckingham are un protocol bine stabilit în acest sens, la fel cum a fost și atunci când a murit Regina Elisabeta. În ce constă operațiunea Podul Menai și care va fi succesiunea întâmplărilor.
La un an și jumătate de când a preluat tronul Regatului Unit al Marii Britanii, Regele Charles se confruntă cu probleme serioase de sănătate. La începutul anului, monarhul a fost internat în spital pentru o intervenție la prostată, după care a fost externat. Luni, 5 februarie, Palatul Buckingham a transmis, prin intermediul unui comunicat, că Majestatea Sa suferă de cancer și că a început deja tratamentul.
”În timpul procedurii recente pentru adenomul de prostată, o problemă separată a fost descoperită. Investigații ulterioare au identificat o formă de cancer. Majestatea Sa a început, de astăzi, un program de tratament regulat, perioadă în care a fost sfătuit de medici să amâne toate îndatoririle publice. În această perioadă Majestatea Sa va continua să-și îndeplinească prerogativele oficiale.
Regele este recunoscător echipei medicale pentru intervenția rapidă, posibilă datorită procedurii recente la spital. Regele rămâne pe deplin pozitiv cu privire la tratamentul său și abia așteaptă să revină pe deplin la îndatoririle sale publice cât mai repede cu putință. Majestatea Sa a ales să împărtășească informațiile despre diagnosticul său pentru a preîntâmpina speculațiile și în speranța că poate să ajute la înțelegerea publică pentru toți cei din toată lumea care suferă de cancer”, a transmis, într-un comunicat, Palatul Buckingham.
Charles are în prezent 75 de ani și a preluat tronul în septembrie 2022, după moartea mamei sale. Ceremonia de învestire a fost una scurtă, astfel încât să fie îndeplinit cadrul legal. Încoronarea a avut loc abia în luna mai 2023. Moartea unui monarh presupune o desfășurare mare de forțe în țara respectivă. Pentru ca toate protocoalele să fie respectate întocmai, Palatul Buckingham pregătește din timp desfășurătorul evenimentelor.
Pentru fiecare deces al unui cap încoronat, este pus la punct un plan, care cuprinde toate detaliile. Astfel de operațiuni poartă anumite nume de cod, iar după moartea Reginei Elisabeta, a fost pusă în practică operațiunea Podul Londrei. Planul pentru moartea reginei a fost elaborat încă din anii ’60 și revizuit constant până în 2022, când a fost nevoie să fie pus în practică.
Citește și: Ce se întâmplă cu Regele Charles după operația suferită. Camilla a dat vestea în locul lui
După moartea reginei, angajații de la Buckingham au lucrat la operațiunea care urmează să fie pusă în practică după moartea Regelui Charles. Acest plan cuprinde detalii complexe, de la felul în care este anunțat decesul, până la locul unde este depus sicriul cu trupul neînsuflețit, organizarea funeraliilor, numirea succesorului etc.
Pentru moartea Regelui Charles s-a elaborat un plan care poartă denumirea primului pod suspendat de fier din lume. Podul Menai este situat în Anglesey, Țara Galilor. Deși abia a fost încoronat rege, există deja un plan pentru eventualitatea nefericită a morții lui Charles.
Potrivit presei britanice, planul este schițat în linii mari, însă este permanent pus la punct, pe măsură ce regele se obișnuiește cu rolul său. Este luat în calcul și felul în care evoluează lucrurile în legătură cu starea sa de sănătate. Pregătirile pentru operațiunea Podul Menai au început însă imediat după înmormântarea Reginei Elisabeta, astfel încât să fie suficient timp pentru a pune la punct toate aspectele.
Atunci când va intra în vigoare, planul va angrena toate serviciile și instituțiile britanice. Rolul Guvernului, al poliției, al serviciilor militare, al agenției de informații, al organizațiilor private și al presei sunt descrise punct cu punct în această operațiune.
Denumirea operațiunii nu a fost aleasă la întâmplare. Podul Menai se află în Țara Galilor, loc de care Regele Charles este legat încă din studenție. Monarhul a studiat acolo, a învățat galeza și, de-a lungul timpului, a călătorit adesea în acest ținut din Regatul Unit. În discursurile sale, Regele Charles folosește frecvent expresii în galeză.