Ce semnificație are Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri

Ce este bine să faci pe 10 mai

Scris de: Daoud Andra

10 May. 2024

Ce semnificație are Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, fiind dedicată Fecioarei Maria. Această sărbătoare nu are dată fixă în calendar, ci pică în vinerea din Săptămâna Luminată. Ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi.

Semnificația pe care o are Izvorul Tămăduirii

La fel ca Paștele, Înălțarea și Rusaliile, Izvorul Tămăduirii nu este o sărbătoare cu dată fixă, ci se calculează în funcție de când pică Învierea Domnului. Sărbătoarea închinată Maicii Domnului este la cinci zile după Înviere, iar anul acesta pică pe 10 mai, în vinerea din Săptămâna Luminată. În lăcașurile de cult din țară se oficiază slujbe de sfințire a apei, iar credincioșii pot lua Agheasma Mică.

Această zi comemorează o minune care s-a petrecut în apropiere de Constantinopol, în secolul al V-lea. Se spune că Maica Domnului i-a arătat împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare, înainte ca acesta să urce pe tron. Se spune că acea apă vindecătoare a redat vederea unui om orb, iar împăratul Leon a ridicat pe locul respectiv o biserică. Apa din Izvorul Tămăduirii se zice că a vindecat mulți oameni aflați în suferință, în acele vremuri.

Vezi și: Când este bine să iei anafură și agheasmă în post. În ce ordine se iau, de fapt

Printre cei vindecați s-a numărat și împăratul Iustinian care, în semn de recunoștință, a ridicat o biserică și mai mare. Aceasta a fost distrusă de turci, la căderea Constantinopolului.

Izvorul Tămăduirii – tradiții și obiceiuri

  • În această zi, la biserici se sfințesc apele, iar credincioșii pot lua Angheasmă Mică, din care pot bea tot anul.
  • În anumite zone ale țării, tinerii necăsătoriți fac un legământ juvenil în casă sau în grădină, în jurul unui copac înflorit. Tinerii care se legau astfel își luau angajamentul să se întâlnească în fiecare an, de Rusalii.
  • Este bine ca bolnavii să bea apă sfințită în această zi, dimineața, pe stomacul gol.
  • Agheasma Mică se poate folosi pentru a stropi prin casă și în gospodărie, pentru a fi protejat de rele.
  • Se crede că în această zi, apele sunt mai zgomotoase și mai zbuciumate. Cei care caută o sursă de apă o vor găsi mai ușor în ziua de Izvorul Tămăduirii.
  • Se spune că nu este bine să speli, să coși sau să calci, pentru că lucrul făcut în această zi de sărbătoare nu va fi de folos.

Citește și: Cum se ține corect postul negru. Singurul lucru permis când te abții de la mâncare, puțini știu

Rugăciunea puternică pe care să o rostești astăzi

În această zi, ne putem ruga la Fecioara Maria pentru sănătate, pentru vindecare și pentru a fi protejați de rele. Iată una dintre cele mai puternice rugăciuni adresate Sfintei Fecioare:

”O, Podoaba cetelor îngereşti şi Lumina celor ce călătoresc în pământul mântuirii, Vasul cel preafrumos plin de mirul tuturor darurilor Duhului, Oglinda sufletelor umilite, Veşmântul celor iubitori de feciorie, Buna Povăţuitoare a maicilor, Biruinţa sihaştrilor, Dorul mucenicilor, Nădejdea neclintită a păcătoşilor, Preasfântă Fecioară şi Maica Cuvântului, adapă-ne pe noi cei însetaţi de mântuire din izvorul minunilor Tale şi cu starea Ta de faţă înaintea tronului Treimii mijloceşte iertarea păcatelor noastre.

Nu avem nicio picătură de umilinţă în vasul sufletelor noastre şi cu totul ne-am cufundat în adâncul nelegiuirilor. Nu avem gând de întoarcere şi în mormântul lenevirii ne-am aşezat. Am lepădat mila Domnului şi cu mulţime de păcate ne-am împovărat. Pentru aceasta, te rugăm, Preacurată Maică a Domnului, să ne fii apărătoare nebiruită la judecată şi mai înainte de a sosi ceasul înfricoşător al morţii să ne soleşti pocăinţă.

Ca Una Ce ai născut pe Cel de pe scaunul heruvimilor, pe noi, cei pierduţi în temniţa păcatelor, ne slobozeşte, apropiindu-Te cu cheia rugăciunii Tale. Nu ne părăsi în vremea primejdiilor, ci ca Una Ce eşti Izvor al milostivirii credincioşilor, adapă-ne cu picăturile îndurărilor Tale. Surpă toate ispitele vrăjmaşilor nevăzuţi cu mâna Ta cea puternică, ca Una Ce ai ţinut în braţele Tale pe Cel Ce cu mâna Sa a zidit toată făptura şi aşează pe cerul minţilor credincioşilor stele de gânduri dumnezeieşti.

Înţelepţeşte-ne pe noi ca în toată vremea să Îţi aducem jertfe de rugăciuni şi mai ales să-Ţi împletim cununa laudelor, ca să dobândim şi noi cununa mântuire şi viaţa cea veşnică spre slava lui Dumnezeu în veci. Amin”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *