Iisus Hristos este, probabil, cea mai cunoscută figură din istoria umanității. Viața lui, minunile pe care le-a înfăptuit, moartea și chinurile pe care le-a îndurat pentru iertarea păcatelor noastre sunt amplu relatate în Biblie, cartea de căpătâi a creștinismului. Mulți s-au întrebat însă de-a lungul timpului ce semnificație are numele Mântuitorului. Iată de unde provine, de fapt.
După cum se știe, în Sfintele Evanghelii, Mântuitorul este numit Iisus Hristos. Mai exact, Iisus reprezintă numele propriu, iar Hristos este titlul care face referire la originea și misiunea Fiului lui Dumnezeu.
Numele „Iisus” se trage din „Iesuah”, care înseamnă „Mântuitorul”, „Dumnezeu mântuiește” sau „Domnul este mântuirea”. Se spune că un înger i-a dezvăluit acest nume lui Iosif în vis spunându-i: ”Maria va naște Fiu și-I vei pune numele Iisus, pentru că El va mântui pe poporul Său de păcate” (Matei, 1, 21).
Din Sfânta Evanghelie după Luca aflăm că și Fecioara Maria a primit în vis porunca de a-L numi pe Mântuitor Iisus: „Iată vei zămisli și vei naște fiu, căruia îi vei pune numele Iisus. El va fi mare și va fi chemat „Fiul Celui Preaînalt“. (Lc. 1, 31).
În ceea ce privește numele Hristos, acesta este traducerea în limba greacă a cuvântului ”Mesiah” din ebraică, sau ”Unsul”, arată crestinortodox.ro.
În vremea de dinaintea venirii lui Iisus Hristos pe Pământ, regii și arhiereii treceau prin ritualul ”ungerii”, atunci când primeau funcțiile. Acest ritual presupunea ungerea lor cu untdelemn sfințit și erau numiți apoi ”unșii lui Dumnezeu”. Odată cu ungerea, ei primeau și daruri speciale din partea lui Dumnezeu, necesare pentru a-și putea duce misiunea la bun sfârșit. Era ca un fel de revărsare a Duhului Sfânt peste acei oameni. Iisus se identifică cu „Unsul Domnului”. „Mesia, pe Care Duhul L-a uns sa propovăduiască mântuirea”. (Luca 4, 18).
De asemenea, se știe faptul că Mântuitorul s-a numit pe Sine ”Fiul Omului”, pentru a arăta că a luat ființă din Fecioara Maria, la fel ca oamenii: „Adevărat, adevărat vă spun vouă: de acum veți vedea cerul deschizându-se și pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se și pogorandu-se peste Fiul Omului” (Ioan 1, 49-51). Așadar, Iisus Hristos nu s-a pogorât din cer cu trup, ci l-a luat de la Maica Domnului, pentru a elibera firea omenească de stricăciune, potrivit sursei citate anterior. Totodată, trupul Său nu a fost supus stricăciunii, fiind unit cu firea dumnezeiască.
Mântuitorul este cunoscut de toți drept Iisus Hristos. Cu toate acestea, El mai avea un nume pe care puțini îl cunosc.
În Vechiul Testament, prorocul Isaia, descoperă acest nume mai puțin știut: „Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte Fiu şi vor chema numele Lui, Emanuel”. Emanuel înseamnă ”Dumnezeu e cu noi”.