Zambilele se numără printre primii vestitori ai primăverii, alături de ghiocei și brândușe. Zambila este o floare de o frumusețe aparte, care îți bucură simțul mirosului cu un parfum cu totul deosebit. Este o plantă versatilă, ce poate fi oferită persoanelor dragi atât sub formă de buchet cât și în ghiveci. Însă chiar dacă sunt atât de populare, nu multe persoane știu ce semnificație ascund aceste flori. Iată ce simbolizează de fapt zambilele.
Zambila este o floare a primăverii, a speranței și a vieții, care nu are nevoie de ocazii speciale pentru a fi oferită. Florile în formă de clopoței, plăcut și puternic parfumate, au nuanțe dintre cele mai diferite. Ea se poate găsi în culori precum albastru, galben, alb, roz, roșu sau purpuriu.
Zambila este o floare originară din Orient și a început să devină populară în Europa în secolele XVI-XVII. De-a lungul timpului, i s-au descoperit mai multe calități practice și a ajuns să fie cunoscută ca „leacul arab”, folosit pentru a opri creșterea bărbii (sec al XIX-lea).
Zambila este cunoscută și sub denumirea de hiacint, care înseamnă, în traducere din limba greacă, „mosc“, un parfum atrăgător specific anumitor specii de plante.
Citește și: „Mesaje de primăvară. Cele mai deosebite felicitări și urări pentru doamne și domnișoare”
La fel ca majoritatea florilor, și zambila are o legendă fascinantă. Se spune că numele ei provine de la personajul mitologic Hyacinthus, ucis din cauza frumuseții sale.
Legenda spune, că Hyacinthus, care în greacă înseamnă nestemat, giuvaier, fiul lui Amyclos, regele Spartei, era un tânăr de o frumusețe rară, fiind favoritul lui Apolo. Într-o zi, pe când Hyacintus se antrena la aruncarea discului, a fost lovit de Zerphyrus, Vântul de Vest, care era gelos pe frumusețea și tinerețea lui, și a murit. Apolo a creat din sângele lui Hyacintus o floare, care îi poartă numele până în ziua de astăzi (hiacintul sau zambila).
Florile de zambilă erau dedicate lui Apollo, zeul soarelui și al artelor. De aceea aceste flori sunt folosite ca simbol al jocurilor și sporturilor, dar și simbol al grabei, îndrăznelii, semeției.
Zambilele, aceste flori delicate, colorate și parfumate, sunt un simbol al afecțiunii, motiv pentru care pot fi oferite drept cadou tuturor persoanelor dragi. Zambila mai este asociată și cu fidelitatea și constanța sentimentelor, cu bunătatea, tandrețea și amabilitatea.
În funcție de culoarea ei, zambila are mai multe semnificații.
Zambila albă – frumusețe;
Zambila albastră – echilibru;
Zambila galbenă – gelozie;
Zambila roz – joc;
Zambila purpurie – „Îmi pare rău!“;
Zambila roșie – durere;
Zambila olandeză – simbol al distracției.
Citește și: „Ce flori se dau de 1 și 8 Martie. Au o semnificație specială”