În perioadele posturilor mari ale creștinilor ortodocși există zile cu dezlegare la pește. Acestea reprezintă acestele zile de post în care se poate mânca pește. Sunt marcate separat în calendarul ortodox.
Postul are mai multe reguli pe care creștinii ortodocși le respectă. Chiar dacă în aproape toată perioada postului este vorba de abținerea de la anumite bucate, iată că există și excepții: zilele cu dezlegare la pește. Potrivit religiei, dezlegarea la pește trebuie privită drept o răsplată de către credincioșii care postesc, dar și o modalitate prin care să fie sărbătorit Iisus Hristos.
De asemenea, în creștinism dezlegarea la pește are o semnificație aparte. Zilele cu dezlegarea la peşte sunt privite ca o bucurie şi o celebrare a Mântuitorului, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte, literele acestui cuvânt în limba greacă ICHTIS – iniţialele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”.
Postul Paștelui – este cel mai aspru din an și durează aproximativ șapte săptămâni. Există doar două zile de dezlegare la pește în postul Paștelui 2023: pe 25 martie de Buna Vestire și pe 9 aprilie, în Duminica Floriilor.
Toate zilele de miercuri și de vineri din luna mai au dezlegare la pește.
Postul Sfinților Petru și Pavel – 17-18 și 24-25 iunie sunt cele patru zile cu dezlegare la pește.
Postul Adormirii Maicii Domnului – 6 august – Schimbarea la față a Domnului, zi de dezlegare la pește.
Postul Crăciunului – marți 21 noiembrie, sâmbătă 25 noiembrie, duminică 26 noiembrie, joi 30 noiembrie, duminică 3 decembrie, luni 4 decembrie, marți 5 decembrie, miercuri 6 decembrie, joi 7 decembrie, sâmbătă 9 decembrie, duminică 10 decembrie, marți 12 decembrie, sâmbătă 16 decembrie, duminică 17 decembrie și luni 18 decembrie – sunt zilele cu dezlegare la pește.
În decursul anului 2023 sunt mai multe zile de post, pe lângă cele de miercuri și vineri din întregul an.
Citește și – Câte zile trebuie să ții post ca să fii împărtășit. Ce spune de fapt preotul