Ce sunt curenții Rip. Cum se formează și de ce sunt atât de periculoși

Pericolul major de pe litoral

Scris de: Daoud Andra

31 Aug. 2023

Ce sunt curenții Rip. Cum se formează și de ce sunt atât de periculoși

În Marea Neagră se formează un anumit tip de curenți care pot fi foarte periculoși și de care mulți turiști nu știu. Curenții Rip sunt responsabili anual pentru moartea a 30 de turiști, iar specialiștii atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă. Ce sunt curenții Rip, cum se formează și ce trebuie să știi înainte de a te aventura în mare.

Avertisment pentru turiști: ce sunt curenții Rip

În fiecare an, pe litoralul românesc sunt numeroase cazuri de înec. Pentru multe dintre decese sunt responsabili un anumit tip de curenți. Aceștia pot trage o victimă în larg chiar și când apa este doar până la brâu. Specialiștii atrag atenția că turiștii trebuie să respecte întotdeauna indicațiile salvamarilor, atunci când apare acest pericol și să nu se aventureze în larg.

Citește și: Plaja secretă de lângă România care arată ca planeta Marte. Atât de frumoasă că simți că îți taie respirația

Curentul Rip este unul de suprafață, îngust, dar foarte puternic, care se formează chiar și acolo unde apa este mică. Acesta apare în special când sunt valuri care se sparg la mal. Apa de la mal te poate trage în larg, printr-un canal. Acești curenți se formează perpendicular cu plaja. Lățimea lor poate fi curpinsă între 10 și 70 de metri. Au o viteză de 0,5 metri pe secundă, dar aceasta poate ajunge și la 3 metri pe secundă.

Viteza medie cu care poate înota o persoană care știe să practice acest sport este de 0,8 metri pe secundă. Prin comparație, apa unui râu de munte curge cu o viteză de 1-2 metri pe secundă. Specialiștii spun că dacă ești prins într-un astfel de curent, soluția nu este să înoți împotriva lui. Potrivit Libertatea, cu cât valurile sunt mai înalte și mai intense, cu atât curentul este mai puternic.

Cum identifici un curent Rip

Specialiștii spun că un astfel de curent poate fi recunoscut și de pe mal, dacă ești atent la câteva detalii. Atunci când sunt valuri, dar există o zonă îngustă, perpendiculară cu plaja, unde apa este liniștită, dar închisă la culoare, acolo este un curent Rip. Este posibil ca apa să fie tulbure, să aibă spumă și sedimente, pentru că pe acolo se întoarce către larg apa adusă de valuri la mal.

Citește și: Locul în care să ascunzi lucrurile de valoare când stai la plajă. Trucul genial îi păcălește pe hoți

Florin Tătui, cercetător conferențiar universitar doctor la Facultatea de Geografie a Universității din București și membru al Stațiunii de Cercetări Marine și Fluviale Sfântu Gheorghe a Universității din București, a condus în trecut o cercetare cu privire la acești curenți. El spune că toate decesele care au loc în perioada în care sunt valuri sunt cauzate de acești curenți Rip.

”Din analizele noastre, bazate pe intervențiile salvamarilor, am observat că toate decesele care au avut loc pe sectorul Eforie Nord s-au petrecut în momentele în care era arborat steagul roșu. Deci când turiștii nu trebuiau să intre în apă și când curenții Rip sunt foarte, foarte puternici”, spune specialistul într-un video lansat de Universitatea București.

Citește și: Locuri din lume unde nu ai voie să faci topless la plajă. Este interzis cu desăvărșire acest lucru, ce pedepse riști

Timp de doi ani, Tătui și echipa sa au analizat litoralul românesc, pe baza imaginilor din satelit. Astfel au descoperit că din cei 40 de km analizați, 74% sunt afectați de acești curenți. Cei mai mulți curenți de acest tip se formează în stațiunile: Eforie Nord, Costinești, 2 Mai, Jupiter, Venus și Saturn.

Ce să faci dacă ești prins într-un curent Rip

Specialiștii spun că este nevoie de campanii de informare cu privire la acest pericol, pentru că foarte puțini români știu de existența curenților Rip. Echipa de cercetători de la Universitatea din București a lansat o broșură prin care le explică turiștilor ce au de făcut într-o astfel de situație. Dacă ești prins într-un curent Rip, nu înota împotriva lui, ci încearcă să ieși din el. Nu intra în panică, încearcă să înoți spre stânga sau spre dreapta, paralel cu plaja, pentru a ieși din curent.

Citește și: Amendă de 36.000 de euro dacă faci această greșeală pe plajă. Sancțiunile sunt drastice în această țară

Dacă vezi pe cineva luat de un astfel de curent, specialiștii spun că nu este recomandat să te aventurezi în apă, dacă nu ești înotător profesionist. Aruncă-i un obiect plutitor de care să se prindă și alertează imediat salvamarul. Dacă nu este un post de salvamar în apropiere, sună la serviciul de urgență 112 și cere ajutorul.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *