Deniile se organizează în fiecare seară în Săptămâna Patimilor, de luni până vineri. Însă, puțini sunt cei care știu ce înseamnă, defapt, aceste Denii și de ce este important ca credincioșii să participe la ele. Deniile se săvârsesc începând cu seară Floriilor, până în Vinerea Mare, când se cânta Prohodul Domnului. Iată ce sunt Deniile.
Deniile se săvârșesc în biserici începând cu seara Floriilor, deci din Duminica a şasea a postului, până vineri seara, inclusiv. Ce sunt Deniile?
Ei bine, când spunem Denii ne referim la slujbele la care credincioşii participă, prin tradiţie, în număr foarte mare. Acestea sunt susținute de preoți în toate bisericile în care aceștia slujesc. În seara Deniilor se cântă Prohodul Domnului. Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” și înseamnă priveghere sau slujba nocturnă.
Citește și: Postul Paștelui 2023. Ce nu este bine să faci sub nicio formă timp de 40 de zile
În Transilvania, întâlnim cuvântul „straste” pentru denii. Acest termen are semnificația de „patimă”. Expresia „a merge în strasti” însemna „a merge la denii”.
„Deniile se săvârsesc numai în două săptămâni din timpul unui an bisericesc și anume: în săptămâna a cincea și a șaptea din Postul Sfintelor Paști. S-a păstrat denumirea de Denie pentru Utreniile din Săptămâna Patimilor, pentru că ele se săvârsesc seară, potrivit troparului: „Iată, Mirele vine în miezul nopții…”, scrie crestinortodox.
„Chiar dacă Denia este o Priveghere, ea diferă de ceea ce Tipicul indică prin Priveghere. Denia este doar Utrenia simplă a zilelor de rând, în vreme ce Privegherea presupunea Utrenia unită cu Vecernia și Litia. Dar și că Utrenie simplă, Denia nu se aseamănă cu Utrenia din zilele de rând, pentru că ea cuprinde cântări și rugăciuni specifice doar perioadei Sfintelor Paști (troparul „Iată, Mirele vine…”, luminanda „Cămară Ta, Mântuitorule”, troparul „Când slăviți ucenici…)”, precizează sursa citată.
Citește și: Ce mănâncă preoții, măicuțele și călugării în Postul Paștelui
Luni, Biserica ne aduce aminte de Patriarhul Iosif care a fost vândut de frații săi în Egipt. El este o preinchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda.
Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod.
Marți se face pomenirea celor zece fecioare. Se spune că cinci fecioare au avut doar candelă fără ulei, iar celelalte cinci au avut și candelă și ulei.
Citește și: Ce se duce la nași de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului
Candelă fără ulei reprezintă realizarea de sine în totală nepăsare de ceilalți. Candelă cu ulei reprezintă evlavia însoțită de milostenie.
În Miercurea Săptămânii Sfintelor Patimiri se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa. Este vorba despre un simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos.
În Vinerea Mare se face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mantuitoarelor Patimi ale Mântuitorului. De asemenea, are loc mărturisirea talharului celui recunoscător care a dobândit raiul.