Ce suprafață are Fâșia Gaza. Care este de fapt istoria acestui teritoriu, lucruri mai puțin știute

Unde este situată, de fapt, această regiune și de ce este atât de disputată.
Ce suprafață are Fâșia Gaza. Care este de fapt istoria acestui teritoriu, lucruri mai puțin știute

Gruparea militantă Hamas a atacat sâmbătă Israelul din Fâșia Gaza. La rândul său, Israelul a ripostat, iar până acum confruntările s-au soldat cu peste 1.500 de morți și alte mii de răniți. Iată care este istoria celei mai disputate regiuni din lume, la ora actuală.

Ce suprafață are Fâșia Gaza și care este istoria acestui teritoriu, de fapt

Fâșia Gaza este o limbă de pământ lungă de 41 de kilometri și lată de 10 kilometri, situată între Israel, Egipt și Marea Mediterană. Cu o populație de aproximativ 2,3 milioane de locuitori, Gaza este una dintre zonele cu cel mai mare număr de locuitori pe kilometrul pătrat, fiind asemănătoare din acest punct de vedere cu Berlinul.

Te-ar putea interesa și: Ce este Hamas. De unde provine de fapt numele acestei organizații

Gaza este unul dintre cele două teritorii palestiniene, celălalt fiind Cisiordania, ocupat de Israel, care cuprinde Ierusalimul de Est și se învecinează cu Iordania și Marea Moartă.

Gaza are o istorie tumultuoasă, marcată de multe conflicte. Această regiune a făcut parte din Imperiul Otoman, înainte de a fi ocupată de Marea Britanie între 1918 și 1948 și de Egipt între 1948 și 1967.

Statul Israel, la aproape 20 de ani de la înființarea sa în 1948, a capturat Fâșia Gaza de la Egipt și Cisiordania de la Iordania în urma războiului din 1967. De partea ealaltă, palestinienii susțin că aceste teritorii le aparțin și că vor face parte dintr-un viitor stat al lor.

Te-ar putea interesa și: Secretul a ieșit la iveală după 700 de ani. Ce se ascunde sub Israel, de fapt. Descoperirea i-a lăsat fără cuvinte pe toți

Când a renunțat Israelul la controlul asupra Fâșiei Gaza

Gaza a fost controlată de Israel timp de 38 de ani, perioadă în care israelienii au construit 21 de așezări evreiești acolo. În decursul anilor, violențele și tenisunile au fost nelipsite, iar vărsarea de sânge l-a determinat pe premierul israelian Yitzhak Rabin să facă afirmații tulburătoare.

„Mi-ar plăcea ca Gaza să se scufunde în mare, dar acest lucru nu se va întâmpla și trebuie găsită o soluție”, a declarat acesta în 1992.

În 1993 s-a ajuns la un consens între Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP), semnându-se astfel Acordurile de la Oslo (13 septembrie). Acordul a fost semnat în cadrul unei ceremonii publice la Washington, DC în ziua de 13 septembrie 1993, în prezența președintelui OEP Yasser Arafat, a primului ministru israelian Yitzhak Rabin și a președintelui american Bill Clinton.

În 1994, palestinienii au preluat controlul în calitate de autoritate guvernamentală în Gaza. În 2005, ca urmare a presiunii interne și internaționale, Israelul a renunțat la controlul Fâșiei Gaza, retrăgând 9.000 de coloniști și forțe militare israeliene din Gaza, potrivit Washington Post.

În prezent, Israelul controlează spațiul aerian de deasupra Fâșiei Gaza, dar și linia țărmului, verificând sau restricționând ce intră și ce iese prin punctele sale de frontieră. Egiptul, de asemenea, controlează cine intră și iese la granița sa cu Gaza.

Fâșia Gaza este condusă în prezent de gurparea militantă Hamas. Organizația a ajuns la putere după ce a câștigat alegerile din 2006. De atunci nu au mai avut loc alte alegeri.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *