Bradul este unul dintre simbolurile importante ale Crăciunului. El aduce un plus de farmec acestei mari sărbători, iar momentul împodobirii lui este așteptat de întreaga familie. În plus, pomul de Crăciun are și rolul de a găzdui sub el mult așteptatele cadouri din partea Moșului. Cu toate acestea, în multe cazuri, bradul din locuință ajunge să se usuce mai repede decât este cazul. Există o serie de factori care influențează acest lucru, printre care și temperatura din camera unde este ținut. Iată, așadar, câte grade trebuie să ai în casă pentru ca bradul tău să nu se usuce.
Bradul de Crăciun face parte din tradiția acestei sărbători. Timp de câteva săptămâni, pomul cu cetina veșnic verde este vedeta fiecărei locuințe. De regulă, oamenii aleg să cumpere bradul înainte cu câteva zile de sărbătoarea Nașterii Domnului și îl despodobesc după Sfântul Ion, care este prăznuit pe 7 ianuarie.
Citește și: Cât costă o vacanță în țara lui Moș Crăciun. Prețuri speciale pentru decembrie 2023
Ni se poate întâmpla însă ca bradul să nu reziste atât de mult timp și să se usuce. Unul dintre motivele principale ale uscării pomului de Crăciun mai repede decât este cauzul este temperatura prea ridicată din camera unde este ținut.
Specialiștii spun că acesta trebuie păstrat într-o cameră unde temperatura este cuprinsă între 15 și 18 grade Celsius. În caz contrar, dacă temperatura este mai ridicată, bradul nu va rezista.
Căldura în exces usucă bradul și îl face să își piardă acele mult mai repede. Bradul tăiat are nevoie de un suport special cu apă. Hidratarea este importantă și ajută copacul să reziste mai mult timp. De asemenea, importantă este și lumina naturală la care este expus acesta, dar nu pe termen lung.
Bradul trebuie ferit și de sursele de căldură, cum ar fi radiatoarele sau sobele, întrucât acele sale se pot usca mult mai repede și vor începe să cadă.
Prima referire la un brad decorat de Crăciun a apărut la Riga, în Letonia, în 1510. Câțiva ani mai târziu, în 1521, se împodobea primul brad de Crăciun la Paris. Responsabilă a fost prințesa Helene de Mecklembourg.
Citește și: De ce roșu și verde sunt culorile Crăciunului. Ce semnificație au și care este originea lor
De asemenea, în 1531, în Germania, a fost împodobit pentru prima dată un pom de Crăciun, se arată în volumul „Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric.
Bradul de Crăciun a ajuns în Statele Unite în anul 1749, odată cu coloniştii germani stabiliţi în Pennsylvania. În anul 1804, soldaţii din Fort Dearborn au tăiat brazi din pădure cu care şi-au decorat adăposturile în timpul sărbătorilor de iarnă, dedicate Naşterii Mântuitorului. Alabama a fost primul stat care a a legalizat împodobirea bradului de Crăciun, în 1836.
În Anglia, pomul de Crăciun a apărut în 1841, când prințul Alber (de origine germană) i-a dăruit soției sale, regina Victoria, un brad, pe care l-au instalat în castelul Windsor. Potrivit volumului amintit, bradul purta în vârf un înger, care ulterior a fost înlocuit cu o stea, pentru a aminti de steaua văzută de cei trei magi veniți de la răsărit.