Ce termen de valabilitate are vinul, de fapt. Cum afli când a fost îmbuteliat dacă nu este scris pe eticheta sticlei

Iată cum trebuie să procedezi.
Ce termen de valabilitate are vinul, de fapt. Cum afli când a fost îmbuteliat dacă nu este scris pe eticheta sticlei

Data de expirare este momentul în care un produs își pierde valabilitatea sau eficacitatea. Respectarea acesteia este esențială pentru a asigura siguranța și calitatea produselor, însă, cum ne dăm seama care este termenul de valabilitate al vinului, de fapt. Iată cum te poți bucura de un pahar de vin în siguranță, fără să îți faci griji că este expirat.

Vinul nu are termen de valabilitate

Din punct de vedere teoretic, vinurile nu se degradează în aceeași măsură ca alte băuturi. Astfel, cu cât conținutul de alcool este mai mare, cu atât vinul tău se păstrează mă bine.

Ce termen de valabilitate are vinul, de fapt
Vin

Citește și: Sărbători, tradiții și superstiții în luna august. Ziua în care nu e bine să bei vin roșu sau să mănânci fructe rotunde

Dacă ați întâlnit vinuri care au un gust neplăcut, este posibil să nu fiți deranjați de compușii din vinul alterat, ci de gustul său. Acest lucru poate să vă descurajeze să consumați vinul respectiv și să vă protejeze de orice potențială infecție alimentară. Așadar, dacă ați degustat un vin care nu mai este potrivit pentru consum, nu trebuie să vă îngrijorați.

Riscul este relativ mic, și probabil vă veți opri din consumul băuturii, luând în considerare doar senzația neplăcută pe care o produce gustul său. În acest caz, puteți să vă clătiți gura cu apă sau să savurați un alt vin de calitate pentru a vă reface plăcerea degustării.

În cât timp trebuie să îl consumi

Ei bine, atunci când cumpărăm vin trebuie să îl consumăm relativ rapid după achiziționare. Dacă nu îl deschideți, acesta poate să își păstreze calitatea timp de 4-5 ani, în funcție de tipul de vin.

Cu toate acestea, dacă ați deschis sticla, perioada în care vinul își va menține calitatea este mult mai scurtă, în jur de 4-5 zile sau puțin mai mult, cu condiția să aveți acces la unelte sau condiții speciale, cum ar fi sistemele de vidare a aerului (VacuVin), dopurile speciale sau păstrarea sa în frigider.

Vezi și: Cum poți să cureți petele de must sau vin roșu de pe haine. Ce trebuie să aplici de fapt pe pată, sfaturi și ponturi utile

Ce reprezintă data după sticla de vin, de fapt

Majoritatea vinurilor premium includ informații despre anul de recoltă pe etichetă, deși aceasta nu este o cerință obligatorie. Anul de recoltă indică momentul în care strugurii au fost culeși pentru producția de vin, nu momentul îmbutelierii. Dacă nu găsiți alte indicații temporale, puteți să estimați anul îmbutelierii adăugând un an pentru vinurile albe și aproximativ doi ani pentru cele roșii.

Te poate interesa și: Cât timp rezistă de fapt vinul după ce ai desfăcut sticla. Semnul care arată că nu mai poate fi consumat

Vinurile care nu includ anul de recoltă pe etichetă pot fi fie „non-vintage” (în cazul în care anul de recoltă nu este unul de excepție), fie asamblaje realizate din vinuri din diferiți ani de recoltă, caz în care anul nu este relevant.

De asemenea, în legislația românească și europeană, se specifică că trebuie indicat numărul lotului pe etichetă pentru a permite identificarea datei de îmbuteliere.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *