Data de expirare este momentul în care un produs își pierde valabilitatea sau eficacitatea. Respectarea acesteia este esențială pentru a asigura siguranța și calitatea produselor, însă, cum ne dăm seama care este termenul de valabilitate al vinului, de fapt. Iată cum te poți bucura de un pahar de vin în siguranță, fără să îți faci griji că este expirat.
Din punct de vedere teoretic, vinurile nu se degradează în aceeași măsură ca alte băuturi. Astfel, cu cât conținutul de alcool este mai mare, cu atât vinul tău se păstrează mă bine.
Dacă ați întâlnit vinuri care au un gust neplăcut, este posibil să nu fiți deranjați de compușii din vinul alterat, ci de gustul său. Acest lucru poate să vă descurajeze să consumați vinul respectiv și să vă protejeze de orice potențială infecție alimentară. Așadar, dacă ați degustat un vin care nu mai este potrivit pentru consum, nu trebuie să vă îngrijorați.
Riscul este relativ mic, și probabil vă veți opri din consumul băuturii, luând în considerare doar senzația neplăcută pe care o produce gustul său. În acest caz, puteți să vă clătiți gura cu apă sau să savurați un alt vin de calitate pentru a vă reface plăcerea degustării.
Ei bine, atunci când cumpărăm vin trebuie să îl consumăm relativ rapid după achiziționare. Dacă nu îl deschideți, acesta poate să își păstreze calitatea timp de 4-5 ani, în funcție de tipul de vin.
Cu toate acestea, dacă ați deschis sticla, perioada în care vinul își va menține calitatea este mult mai scurtă, în jur de 4-5 zile sau puțin mai mult, cu condiția să aveți acces la unelte sau condiții speciale, cum ar fi sistemele de vidare a aerului (VacuVin), dopurile speciale sau păstrarea sa în frigider.
Majoritatea vinurilor premium includ informații despre anul de recoltă pe etichetă, deși aceasta nu este o cerință obligatorie. Anul de recoltă indică momentul în care strugurii au fost culeși pentru producția de vin, nu momentul îmbutelierii. Dacă nu găsiți alte indicații temporale, puteți să estimați anul îmbutelierii adăugând un an pentru vinurile albe și aproximativ doi ani pentru cele roșii.
Te poate interesa și: Cât timp rezistă de fapt vinul după ce ai desfăcut sticla. Semnul care arată că nu mai poate fi consumat
Vinurile care nu includ anul de recoltă pe etichetă pot fi fie „non-vintage” (în cazul în care anul de recoltă nu este unul de excepție), fie asamblaje realizate din vinuri din diferiți ani de recoltă, caz în care anul nu este relevant.
De asemenea, în legislația românească și europeană, se specifică că trebuie indicat numărul lotului pe etichetă pentru a permite identificarea datei de îmbuteliere.