Ce tratament să aplici viței de vie în septembrie pentru o recoltă bogată la anul. E trucul toamnei 2023

Ia aminte la îndrumările specialiștilor pentru a avea o recoltă bogată
Ce tratament să aplici viței de vie în septembrie pentru o recoltă bogată la anul. E trucul toamnei 2023

Fertilizarea la început de toamnă este una dintre regulile industriei agricole. Făcând acest lucru la momentul potrivit, puteți avea o recoltă boată tot anul următor. Dacă nu știi ce îngrășământ potrivit să folosești pentru via ta ca să ai parte de o recoltă de struguri bogată, dar și ca planta să fie protejată de frig, boli și dăunători, rămâi să citești până la final materialul următor.

Cu ce tratament să uzi via pentru struguri incredibil de buni

Agricultorii din toată lumea, vorbind acum despre cei viticoli, știu ce să folosească pentru ca via lor să fie sănătoasă și roditoare tot timpul anului. Cei cu experiență știu că trebuie să se axeze pe tratamente bazate pe fosfor și potasiu, fiind cele mai potrivite substanțe pentru vița de vie. Este indicat să acorzi o mare atenție produselor naturale, unul dintre ingredientele recomandate fiind chiar cenușa de lemn. Ea conține fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier și o mulțime de alți nutrienți de care vița are nevoie.

Un litru de cenușă de lemn trebuie diluat în 10 litri de apă. Amestecul trebuie infuzat aproximativ 3 ore și după ce este din nou amestecat bine, abia atunci se uda strugurii. Unii preferă să folosească cenușă uscată. Pentru aceasta, trebuie să împrăștii câte un pahar de produs pentru fiecare metru pătrat și apoi să îl îngropi în sol. Este mai bine să efectuezi procedura pe vreme caldă, toate elementele utile fiind mai bine absorbite în sol. În plus, grădinarii experimentați folosesc la mijlocul lunii septembrie:

  • superfosfat;
  • sare de potasiu;
  • nitrat de amoniu;
  • sulfat de potasiu;
  • acid boric.

Pentru a face acest lucru, în 10 litri de apă trebuie să diluezi 20 de grame de sare de potasiu, 10 grame de azotat de amoniu și 25 de grame de superfosfat. Nu trebuie să uzi planta sub rădăcină, dar ar trebuie să îți retragi din struguri aproximativ 25 – 30 de centimetri. În ceea ce privește acidul boric, trebuie să pui 10 grame de produs per găleată de apă, apoi să torni soluția la rădăcină.

Cum să tratezi via la început de august

Luna august joacă un rol crucial în dezvoltarea strugurilor și, implicit, în obținerea unei recolte bogate. În această perioadă sunt câteva lucruri pe care orice grădinar trebuie să le facă, indiferent de tipul de struguri. Iată câteva sfaturi viticole prețioase pentru a asigura o producție bogată de struguri:

Copăcitul viței de vie

Se realizează de două ori pe an, în lunile iunie și august. Acest proces constă în eliminarea rădăcinilor care se dezvoltă pe partea inferioară a altoiului, cât și pe partea superioară a portaltoiului.

Tratamentul viței împotriva dăunătorilor

În faza de compactare a strugurilor, spre sfârșit de iulie – început de august, stropirea viței de vie se face în principal împotriva făinării și a putregaiului cenușiu. Această stropire este importantă pentru că este ultima dată când substanțele mai pot intra în interiorul ciorchinilor și să cuprindă boabele de struguri în întregime. Media tratamentelor fungicide la vița de vie este de 6 – 7 pe sezon. Specialiștii în domeniu recomandă aplicarea acestora preventiv, pentru diminuarea pe cât posibil a efectelor și a pagubelor produse de boli.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
8.8 32 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *