Ce trebuie să adaugi în compoziția de la papanași pentru a ieși pufoși. Trucul care îi face irezistibili

Papanași românești. Rețeta explicată pas cu pas

Scris de: Oana Matei

29 Oct. 2023

Ce trebuie să adaugi în compoziția de la papanași pentru a ieși pufoși. Trucul care îi face irezistibili

Papanașii sunt cel mai autentic și gustos desert românesc, la care nimeni nu poate rezista. În funcție de zona țării, există papanași fierți, ( în Ardeal) și papanași prăjiți. Papanașii prăjiți sunt de departe cei mai populari, fiind prezenți în meniul oricărui restaurant cu specific tradițional și fiind irezistibili. Nu doar arată și miros bine, dar au și un gust extraordinar! Dacă aveți poftă de o porție de papanași, trebuie să știți că îi puteți pregăti foarte ușor acasă.

Cum se prepară papanașii prăjiți

Rețeta de papanași nu este complicată deloc, iar rezultatul va fi pe măsura așteptărilor. Puteți servi papanașii cu orice fel de dulceață vă place și sunt perfecți dacă aveți poftă de ceva românesc și gustos.

Ingrediente:

  • 300 grame brânză de vaci, bine scursă
  • 300 grame făina
  • un praf de sare
  • 1 linguriță coajă de lămâie
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 2 ouă întregi
  • 500 mililitri ulei pentru prăjit
  • dulceață de afine, mure, vișine sau fructe de pădure

Preparare:

  • Combinați brânza, ouăle, sarea, zahărul vanilat și bicarbonatul de sodiu. După ce toate aceste ingrediente sunt bine omogenizate, adăugați făina treptat și continuați să amestecați. Continuați adăugând restul de făină până când se încorporează complet în compoziție. Rezultatul va fi un aluat ușor lipicios.
  • Atunci când modelați papanașii, utilizați puțină făină în palme pentru a preveni lipirea. Frământați aluatul doar până când toate ingredientele se combină, dar nu exagerați, altfel papanașii nu vor ieși pufoși.

Vezi și Papanași fierți cu brânză dulce de vaci și pesmet dulce. Fără făină și fără drojdie, rețeta simplă și delicioasă

  • Lăsați aluatul să se odihnească timp de 10-15 minute și apoi reveniți să modelați papanașii. După ce aluatul a avut suficient timp să se odihnească, Formați, pentru fiecare papanaș, o bilă mai mare de aluat și una mai mică. Începeți prin modelarea bilei și așezați-o deoparte, apoi modelați papanașul. Pentru a face asta, începeți cu o bilă și apoi creați o gaură în mijloc cu ajutorul degetului (asigurați-vă că folosiți puțină făină pentru a evita lipirea). Apoi lărgiți ușor gaura, aplatizați și uniformizați papanașul. Continuați până când utilizați tot aluatul.
  • Pentru a prăji papanașii, pregătiți o tigaie în care să adăugați uleiul și încingeți-l bine. Puneți papanașul și bila lui în tigaie și prăjiți-le la foc mediu timp de 2-3 minute pe fiecare parte sau până când devin rumeniți. După aproximativ 6 minute, papanașul va fi gata, scoateți-l și așezați-l pe hârtie absorbantă. Repetați aceeași procedură cu toți ceilalți papanași.
  • După ce ați prăjit papanașii, îndepărtați bila, adăugați smântâna și apoi dulceața (în funcție de preferințe), puneți bila înapoi și adăugați dulceața și smântâna peste aceasta.

Sfat: Cu cât brânza este mai apoasă, cu atât trebuie să adăugați mai multă făină, dar aveți grijă să nu exagerați, altfel papanașii nu vor ieși pufoși. Poftă bună!

Vezi și Ce să pui în aluatul de gogoși ca să iasă mai pufoase. Ți se topesc în gură, numai așa le vei prepara

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *