Dulceața este extrem de populară la noi în țară. Ea este consumată de foarte mulți români, mai ales dimineața cu pâine prăjită și unt. Însă, ea poate servi și la decorarea sau chiar la umplerea anumitor deserturi. De asemenea, este foarte gustoasă cu o cupă de înghețată, dar prepararea ei dă bătăi de cap multor români. Află în continuare ce trebuie să adaugi în dulceață ca să se lege mai repede.
De caise, de căpșuni, de vișine sau de afine, dulceața ne face dimineața mai dulce și mai frumoasă tuturor. De regulă, o consumăm cu pâine prăjită și unt, dar merge de minune și adăugată în diverse rețete de prăjituri.
La prima vedere, prepararea ei este foarte simplă, dar în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Dacă dulceața nu se leagă cum trebuie, aceasta riscă să se mucegăiască și să nu mai poată fi consumată peste iarnă.
De asemenea, dulceața nu ar trebui lăsată pe foc mai mult decât este nevoie, întrucât va deveni cleioasă și va fi imposibil de întins pe pâine. Astfel, dacă vrei ca dulceața să iasă perfect, trebuie să ții cont de sfatul gospodinelor iscusite.
Potrivit acestora, consistența acestui produs este influențată de cantitatea de pectină din fructe. Mai exact, pectina reprezintă o polizaharidă din fructe care oferă dulceţurilor un aspect gelatinos.
Însă, nu toate fructele conțin aceeași cantitate de pectină și, astfel, la cele cu un conținut scăzut va trebui să pui pectină cumpărată din supermarket.
Doar așa, dulceața ta se va lega mai rapid. Fructele cu cel mai mare conţinut de pectină sunt urmăroarele: merele, citricele, merişoarele, prunele şi strugurii.
Citește și Care este diferența între dulceață și gem. Sigur nu știai asta până acum!
Potrivit gospodinelor iscusite, fructele întregi fac ca dulceața să iasă perfect. Însă, ele trebuie să fie fie ușor crude, fie perfect coapte. Nu le utiliza pe cele moi sau zdrobite, fiindcă dulceața ta va fermenta mai târziu în borcane.
Un alt sfat al gospodinelor iscusite este acela să pui puțin suc de lămâie în dulceață. Astfel, ea se va închega mai repede. O altă recomandare pentru o dulceață ca la carte este să ții fructele la macerat peste noapte.