Carnea de pasăre de țară este cea mai gustoasă, indiferent pentru ce fel de mâncare ar fi folosită. Nimic nu se compară cu o supă sau o ciorbă făcute din carne de găină, însă inconvenientul principal este că acest tip de carne fierbe destul de greu. Ce trebuie să pui în oala în care fierbe găina de țară, pentru a reduce timpul de gătire și pentru a frăgezi carnea.
Indiferent că urmează să prepari o supă sau o ciorbă, ingredientul principal este carnea de pasăre. Este ideal să optăm pentru carne de țară, dintr-o sursă de încredere. Păsările crescute lent au carnea mai gustoasă, dar se gătesc și mai greu. Găina de țară are nevoie de 2-3 ore pentru a fierbe și a deveni fragedă.
După ce a fost spălată și curățată, carnea se pune la fiert într-o oală cu apă rece. Se fierbe la foc mic, îndepărtând spuma care se formează la suprafață. Când carnea este pe jumătate fiartă și nu mai apare spumă, se pot adăuga legumele.
Un truc pe care gospodinele cu experiență îl aplică de multă vreme este să adauge o lingură de inox în oala în care fierbe carnea de găină. Se spune că aceasta face carnea să devină fragedă și scade semnificativ timpul de gătire. Funcționează mai ales dacă găina este mai bătrână de un an și are nevoie de mai mult timp de gătire.
Un alt ingredient care face minuni este bicarbonatul de sodiu. Acesta este cunoscut pentru faptul că face orice aliment să se gătească mai repede și să devină fraged. Se folosește și pentru fasole, atunci când ne dorim ca aceasta să fiarbă rapid. Adaugă o linguriță de bicarbonat în oala în care fierbe carnea de găină, pentru a o face să devină fragedă.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că marinarea cărnii ajută la frăgezirea ei. Un truc din bătrâni pesupune să stropești carnea de găină cu alcool înainte de a o pune la gătit. Gospodinele de la țară foloseau țuică pentru a frăgezi carnea de pasăre, dar se poate utiliza și vodcă sau alt tip de alcool care nu lasă miros atunci când se evaporă.
O metodă mai modernă de a fierbe rapid carnea de găină este în oala sub presiune. O astfel de oală poate fi de mare ajutor în bucătărie, mai ales dacă gătești des mâncăruri care au nevoie să stea mult timp pe foc. Carnea pentru supă, sarmalele și alte preparate pot fi gătite într-un timp mult mai scurt într-o astfel de oală.