Ce trebuie să adaugi neapărat în butoiul cu murături. Ingredientul special care le ajută să nu se înmoaie

Folosește aceste ingrediente dacă vrei să ai murături crocante și aromate la iarnă

Scris de: Oana Matei

29 Sep. 2023

Ce trebuie să adaugi neapărat în butoiul cu murături. Ingredientul special care le ajută să nu se înmoaie

Murăturile sunt o delicatesă apreciată pentru gustul lor unic, dar nimic nu poate fi mai dezamăgitor decât să descoperi că acestea s-au înmuiat și nu au nimic de a face cu textura aceea crocantă. Pentru a evita acest aspect nedorit și pentru a obține murături crocante și pline de savoare, vă prezentăm ingredientul special cu care nu vei da greș.

Cum se obțin murături crocante și aromate

Fie că vorbim de castraveți, gogonele, gogoșari, ardei sau varză, toți iubitorii de murături își doresc să obțină produse crocante și pline de savoare. Pentru acest lucru alegeți unul dintre ingredientele următoare:

  •  2-3 căței de usturoi, pe lângă gustul deosebit, murăturile vor rămâne tari.
  • daca alegeți să pregătiți o rețetă de murături în saramură, atunci nu încălziți saramura, astfel acestea vor rămâne crocante.
  • de asemenea, câteva bucăți de rădăcină de hrean, vor menține murăturile tari.

Cantitățile potrivite de sare

Pentru murăturile in oțet, folosiți doar oțet alb, cu o aciditate de minim 5%. Pentru cele in saramură, este recomandată sare grunjoasă, neiodată.

Totodată, pentru saramură, la un litru de apă se adaugă între 25 – 30 grame de sare grunjoasă. Pentru a verifica dacă saramura este destul de concentrată o puteți verifica cu ajutorul unui ou: daca aceasta este îndeajuns de concentrată, oul se va ridica la suprafața lichidului.

Pentru murăturile de oțet, cantitatea de oțet va fi în proporție de o parte oțet, trei părți apă.

De ce se strică murăturile

  • Contaminare microbiană: Dacă saramura sau legumele sunt contaminate cu bacterii sau mucegaiuri, aceste microorganisme pot provoca fermentarea necorespunzătoare sau pot deteriora murăturile. Asigură-te că echipamentele și recipientele folosite sunt curate și dezinfectate și că folosești soluție de saramură adecvată.
  • Proces de murare necorespunzător: Un proces de murare inadecvat, cum ar fi o saramură prea diluată sau prea concentrată, un timp de murare excesiv sau prea scurt, poate duce la rezultate nedorite. Este important să urmezi rețeta și să acorzi atenție timpului și concentrației de saramură pentru a obține murături de calitate.

Vezi și De ce să pui frunze de vișin deasupra murăturilor. Secretul știut de puține gospodine

  • Aer în butoi sau recipient: Aerul din butoiul sau recipientul de murat poate cauza oxidarea legumelor și poate contribui la stricarea acestora. Este esențial să asiguri o sigilare corespunzătoare a butoiului sau a recipientului pentru a preveni pătrunderea aerului.
  • Depozitare necorespunzătoare: Murăturile trebuie să fie păstrate într-un loc răcoros, întunecat și uscat, la o temperatură constantă. Expunerea la temperaturi prea ridicate sau la lumină puternică poate duce la stricarea murăturilor sau la dezvoltarea unei arome neplăcute.
  • Utilizarea de legume prea coapte sau deteriorate: Folosirea legumelor care sunt deja moi sau au imperfecțiuni poate duce la înmuierea murăturilor. Asigură-te că legumele sunt proaspete și în stare bună înainte de a le mura.
  • Exces de condimente sau arome: Utilizarea excesivă a condimentelor sau a aromelor poate altera gustul murăturilor.

Pentru a evita stricarea murăturilor, este important să respecți regulile de igienă și să urmezi cu atenție rețeta de murare. Cu atenție și practică, poți obține murături delicioase și sănătoase.

Vezi și Secretul celor mai buni castraveți murați pentru salata de boeuf. În ce trebuie înveliți ca să aibă un gust special

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *