Ce trebuie să facă nașa la botez și ce trebuie să cumpere. Taina Sfântă a botezului este unul dintre cele mai importante momente din viața unui creștin. Reprezintă sacramentul admiterii în biserică, simbolizat prin turnarea sau stropirea cu apă pe cap sau prin scufundarea în apă. Ceremonia este de obicei bogată în semnificaţii, dar şi în tradiţii.
Alături de cel care primește taina botezului, nașa are un rol foarte important pe parcursul ceremoniei. Iată în ce constă prezența nașilor. Ce rol au și ce trebuie să cumpere.
Termenul de „naş” provine din slavonă şi semnifică „al nostru”. Așadar, desemnează un părinte spiritual, un martor. De aceea, naşii se numesc uneori şi martori.
Iată ce trebuie să facă naşii la Botez. Primele gânduri merg spre autoritatea finaciară, deoarece se spune că nașul este cel care plăteşte sau căruia i se plăteşte. Însă, nașii sunt mai mult de atât. Aceștia devin părinți spirituali și rolul lor este de a binecuvânta din suflet copilul botezat.
Astfel, ia naștere o relație de rudenie spirituală, sfințită prin botez. Nașii devin părinți spirituali ai finilor, o autoritate spirituală în domeniul creştinismului. Această autoritate este regăsită și în anumite credințe populare: „ţi-ai găsit naşul”, „orice naş îşi are naşul”.
Nașa are mai multe de făcut decât nașul în timpul botezului. Aceasta pune cruciulițele în piept invitaților. De asemenea, se spune că dacă va fi o fetiță botezată, nașa trebuie s-o țină în brațe. Nașa trebuie să participe lși a băița de a doua zi după botez.
De asemenea, la șase săptămâni nașii trebuie să meargă cu copilul la biserică pentru a fi împărtășit din nou.
Nașii trebuie să se implice în mod direct în desfășurarea botezului. Aceștia au de cumpărat mai multe lucruri care au o simbolistică aparte.
Nașul trebuie să cumpere lumânarea pentru botez și să aducă la biserică o sticlă de vin, una de ulei și o sticltă pentru mir. De asemenea, nașii mai trebuie să cumpere și o icoană pe care preotul o va sfinți și pe care o va face cadou bebelușului botezat.
Un alt aspect important, rezervat nașilor este ținuta bebelușului. Iată ce trebuie să conțină.
Când nașa pregătește ținuta copilului, poate să întrebe și mama dacă are anumite preferințe. Foarte important, trebuie să afle exact măsurile, ca hainele să-i vină perfect beblușului. Ce trebuie să cumpere nașa de botez:
După botez, alt eveniment important este băița de a doua zi. Este o baie tradițională, care reunește familia și nașii alături de bebeluș. Nașa poate aduce un cadou special cu această ocazie sau poate pune în apă obiecte de valoare.
Cum am menționat mai sus, nașii copilului sunt mai mult decât un sprijin financiar în ziua botezului. Aceștia devin părinți spirituali și trebuie să ia acest rol în serios, cu responsabilitate pentru toată viața. Ei trebuie să fie alături de copilul botezat toată viața.
Nașul și nașa copilului trebuie aleși cu sufletul pentru că devin o extensie a familiei. Fiecare părinte poate să aleagă persoanele potrivite să devină nașii copilului. Nașii pot fi membri ai familiei sau prieteni apropiați.
Conform canoanelor bisericești nu pot să fie nași de botez cei care au de săvârșit o pedeapsă canonică. De asemenea, nu pot fi nași tatăl sau mama celui care se botează.
Citește și în ce zile nu se fac botezuri în 2022. Ce spun preoţii despre creştinarea copiilor în post