Carnea de porc este una dintre cea mai versatilă cărnuri, se potrivește bine cu ingrediente puternice, acide, precum și cu condimente și garnituri aromate. Carnea de porc este în topul preferințelor românilor pentru ieșirile ”la un grătar”. Pentru a ne pregăti pentru sezonul estival de grătare, am selectat câteva ingrediente și trucuri despre cum poți face cel mai bun grătar de carne de porc.
Pentru a pregăti carnea de porc pentru grătar, iar produsul final să fie fraged și aromat, este esențial să urmezi câțiva pași esențiali:
– marinata lichidă, se folosesc ingrediente ușor acide: vin roșu, sos de soia, zeamă de lămâie plus condimente;
– marinata uscată, se tapotează bucățile de carne doar cu ierburi și condimente
– marinata cremoasă: se ung feliile de carne cu iaurt sau kefir, la care se adaugă condimente și ierburi.
– marinata enzimatică se prepară cu suc de ananas sau de papaya. Aceste fructe conțin niște enzime, bromelaină sau papaină, care sunt excelente pentru frăgezirea cărnii.
– marinata în saramură este ideală pentru frăgezirea cărnii cu conținut scăzut de grăsime, cum ar fi cotletele de porc. O rețetă simplă de saramură este la 1 litru de apă se pun 30 grame de sare. În această saramură se adaugă usturoi, cimbru sau orice condiment îți place.
– în funcție de tipul și grosimea bucății de carne, timpii optimi de marinare sunt diferiți. De exemplu pentru cotletele de porc, marinarea se face între 6 și 12 ore, pentru bucățile de carne cu conținut mai mare de grăsime, marinarea poate dura 2-3 ore. Marinarea cărnii întotdeauna se face la rece, în frigider.