Drojdia este nelipsită din aluatul de cozonac și nu numai. Indiferent ce aluat am prepara, dacă ne dorim să crească, trebuie să folosim drojdie. Pentru a obține însă efectul dorit, e bine de știut ce trebuie să faci cu drojdia înainte de a o pune în aluatul de cozonac. Dacă respecți câteva reguli simple, cozonacul va crește și va deveni pufos și aerat.
Atunci când prepari cozonacul, este important să respecți cantitățile recomandate în rețetă, dar și proporțiile. Prea puțină drojdie adăugată în aluat îl face să nu crească suficient, în timp ce prea multă îl face să aibă un gust acru și nu îți garantează neapărat reușita. Indiferent dacă folosești drojdie proaspătă sau uscată, trebuie să respecți cantitatea.
Astfel, la un kilogram de făină se pun 14 grame de drojdie uscată sau 50 de grame de drojdie proaspătă. Păstrând aceste proporții, nu ai cum să dai greș. Cantitatea este valabilă și pentru alte tipuri de aluat, cum ar fi cel de pâine sau de pizza, însă indicații cu privire la cantitatea de drojdie se regăsesc și pe ambalajul acesteia.
Citește și: Ingredientul care ajută cozonacul să crească. Nu este vorba despre drojdie
Indiferent că folosești drojdie uscată sau proaspătă, înainte de a frământa aluatul, trebuie să o activezi. Amestecă drojdia cu apă călduță sau cu lapte călduț, în funcție de rețetă, cu o linguriță de zahăr și cu puțină făină. Las-o timp de 10 minute să crească sau până când își dublează volumul și face bule de aer.
Se spune că la fel cum crește maiaua va crește și pâinea sau cozonacul. Așadar, dacă drojdia nu este bună și nu crește atunci când o activezi, nu va crește nici aluatul de cozonac. În acest caz, este mai bine să arunci drojdia și să faci o altă maia, decât să compromiți întreaga rețetă.
O greșeală pe care o fac multe gospodine este să adauge sare atunci când prepară maiaua. Sarea nu are ce să caute alături de drojdie, ci trebuie să fie amestecată cu făina. Dacă zahărul ajută la activarea drojdiei, sarea are efectul opus. Aceasta încetinește procesul de creștere, iar aluatul se va dospi mai greu.
Chiar dacă ai folosit drojdie suficientă și maiaua a crescut cât trebuie, poți avea surpriza neplăcută ca aluatul să nu crească. Din ce motive se poate întâmpla acest lucru?
Ingredientele au fost reci. Făina trebuie să fie la temperatura camerei, la fel și ouăle, care vor fi scoase din frigider cu câteva ore înainte de a frământa cozonacul. Făina se cerne într-un vas încăpător, iar dacă a fost depozitată într-un loc răcoros, este bine să fie pusă lângă calorifer încă de seara.
Citește și: În ce trebuie să pui aluatul de cozonac ca să crească repede. Trucul folosit de marii cofetari
Nu lași aluatul suficient la dospit. Aluatul pentru cozonac are nevoie de cel puțin o oră pentru a se dospi. După ce aluatul și-a dublat volumul și ai adăugat umplutura, cozonacii se mai lasă la crescut și în tăvi timp de o oră, înainte de a fi puși la cuptor.
A fost frig în bucătărie. Locul unde aluatul de cozonac stă la dospit trebuie să aibă o temperatură ambientală de 22-23 grade Celsius. Dacă în bucătărie este mai frig de atât, este posibil ca aluatul să nu crească.
Nu ai frământat aluatul suficient. Procesul de frământare trebuie să dureze între 30 de minute și o oră, pentru ca aluatul să devină elastic și să crească suficient. Dacă nu frămânți suficient de mult timp aluatul, cozonacul nu va crește așa cum trebuie.