Mămăliga este unul dintre preparatele de bază din bucătăria românească. Se face din trei ingrediente: apă, sare și mălai, însă pe cât de simplu pare de făcut, pe atât de greu poate fi să obții un rezultat perfect. Trebuie să ții cont de proporții, dar mai sunt și alte aspecte importante. Ce trebuie să faci cu mălaiul, pentru a obține o mămăligă fără cocoloașe.
Atunci când vine vorba despre bazele bucătăriei românești, mămăliga este unul dintre cele mai cunoscute preparate. Se face din doar trei ingrediente, însă dacă nu ții cont de anumite detalii, este posibil să nu obții un rezultat bun. O mămăligă perfectă este aceea care nu are cocoloașe, care este fiartă suficient și are textura potrivită.
Citește și: Cât timp se fierbe mămăliga, de fapt. Greșeala pe care o fac multe gospodine, de asta are cocoloașe
Pentru ca mămăliga să nu aibă cocoloașe, este important ca mălaiul să fie cernut înainte. De asemenea, nu se adaugă tot mălaiul de la început. Aceasta este o greșeală pe care o fac multe persoane atunci când prepară mămăligă. Atunci când apa începe să fiarbă, se adaugă cam o treime din cantitatea de mălai, în ploaie. După ce mămăliga a fiert timp de câteva minute, se mai adaugă încă o treime din mălai, urmând ca la final să fie pus și restul.
În funcție de ce fel de mămăligă vrei să obții, poți folosi o cantitate mai mare sau mai mică de mălai. De asemenea, poți alege un sortiment de mălai grișat, măcinat fin, pentru a prepara o mămăligă cremoasă.
Citește și: Trucul pentru o mămăligă fără cocoloașe. Ce să faci înainte de a adăuga mălaiul în apă. Iese perfectă așa
De multe ori se poate întâmpla ca mămăliga să iasă prea moale, prea tare sau să nu fie fiartă suficient. Pentru a evita astfel de situații, respectă proporțiile de apă și mălai. Astfel te asiguri că rezultatul final va fi unul ideal. Raportul trebuie să fie între 1 la 3 și 1 la 5, în funcție de cât de moale sau de tare vrei să iasă mămăliga. Pentru un rezultat optim, se folosește raportul 1 la 4.
Citește și: De ce nu trebuie să fierbi mămăliga mult. Greșeala majoră de evitat, e important să știi asta
Astfel, la un litru de apă, se pune o linguriță de sare și 250 g de mălai. Cantitatea de mălai poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de cum vrei să iasă mămăliga. Unele gospodine fierb mămăliga în lapte sau în amestec de apă cu lapte, în cantități egale.
De asemenea, un truc care face ca mămăliga să fie mai fină este să adaugi la final un cub de unt. Când mălaiul este fiert, pune un cub de unt, oprește focul și amestecă energic, pentru ca acesta să se topească și să se omogenizeze în mămăligă.