Fierberea ouălor poate părea cel mai ușor lucru de gătit, dar există anumite lucruri la care ar trebui să fii atent pentru a nu sparge coaja. Pentru a fierbe ouă perfecte, moi sau tari, cu coaja intactă și ușor de curățat, trebuie să respecți anumite reguli de gătire. De exemplu, o greșeală des întâlnită, este fierberea ouălor direct de la frigider, în apa clocotită. Sau, la fierberea unei cantități mari de ouă, se așază ouăle în oală, grămadă unul peste altul. Pentru că urmează sărbătorile Pascale și avem nevoie să știm cum putem să fierbem ouăle perfect, am adunat pentru tine o serie de sfaturi utile.
Cum se pregătesc ouăle înainte de fierbere. Așa, coaja nu va crăpa la fiert
Iată câteva sfaturi pentru a fierbe ouăle, în așa fel încât coaja să nu se crape:
- Alege ouă proaspete: Ouăle mai vechi au o coajă mai poroasă, ceea ce le face să se spargă mai ușor în timpul fierberii. Așadar, alege ouă proaspete pentru a minimiza riscul de crăpare a cojii.
- Adaugă o linguriță de oțet sau de sare în apa de fierbere: Adăugarea unei lingurițe de oțet sau sare în apa de fierbere poate ajuta la întărirea cojii ouălor și să prevină crăparea lor.
- Fierbe ouăle la temperatura camerei: Scoate ouăle din frigider cu aproximativ 30 de minute înainte de a le fierbe. Așază-le într-un singur strat într-o cratiță și acoperă-le cu apă rece. Adu apa la punctul de fierbere, la foc mediu.
- Fierbe ouăle la foc mic: După ce apa a început să fiarbă, redu căldura la minim și lasă ouăle să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 9-12 minute, în funcție de cât de moi sau tari le dorești. Timpul de fierbere începe să se cronometreze de la momentul în care apa a ajuns la punctul de fierbere.
- Răcește ouăle într-un castron cu apă rece: După ce au fost fierte, scurge apa fierbinte și transferă ouăle într-un castron cu apă rece și gheață pentru a opri procesul de fierbere și a ajuta la răcirea rapidă a ouălor. Lasă ouăle în apă rece timp de câteva minute, apoi decojește-le cu grijă.
- Decojește ouăle sub apă: Dacă întâmpini dificultăți în a decoji ouăle fără a crăpa coaja, poți să le decojești sub apă. Apa te va ajuta să îndepărtezi mai ușor bucățile de coajă și să obții ouăle fierte întregi.
Valabilitatea ouălor fierte:
- Ouăle fierte pot fi păstrate în frigider timp de aproximativ 7 zile, într-un recipient acoperit. Dacă observi orice semne, cum ar fi crăpături sau găuri în coajă, sau dacă ouăle au fost lăsate la temperatura camerei timp îndelungat, este mai sigur să nu le consumi.
- Ouăle crude se păstrează la frigider până la maxim 3 săptămâni.
Vezi și Cât timp se țin ouăle la fiert pentru a rămâne moi. Trucul pe care trebuie să-l știi
Nu există bucătar, fie el amator sau profesionist, care să nu fi experimentat măcar o dată lupta cu o ceapă „plângăcioasă”. Cunoscută pentru compușii săi…
Într-o societate care pune accent pe abilități de comunicare și interacțiuni sociale, introvertiții se pot simți adesea marginalizați, având impresia că trebuie să joace un…
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!