Atunci când vrei să înlocuiești routerul actual cu unul mai performant, trebuie să ții cont de un anumit aspect. Specialiștii în securitate cibernetică atrag atenția asupra unui detaliu pe care mulți utilizatori îl omit. Din această cauză, unele date confidențiale pot fi puse în pericol. Ce trebuie să faci cu routerul vechi înainte de a-l înlocui, pentru a nu te expune niciunui risc.
Tehnologia avansează permanent, iar pentru a ține pasul cu ea, oamenii fac adesea schimbări în ceea ce privește gadget-urile pe care le folosesc. Atunci când vine vorba despre viteza de internet, utilizatorii apelează frecvent la modele noi și performante de routere, cu care le înlocuiesc pe cele vechi. Acestea din urmă urmează să fie casate sau reciclate, însă înainte de a face acest lucru, e important să nu omiți un anumit pas.
Specialiștii în securitate cibernetică atrag atenția că, așa cum ștergem datele confidențiale din telefoane, tablete și computere când nu le mai folosim, același lucru trebuie să facem și cu routerele. Acest lucru este valabil mai ales în cazul dispozitivelor folosite de diverse companii. În cadrul unei conferințe cu tema securitatea pe internet, din California, au fost prezentate rezultatele unui studiu privind routerele folosite.
Analiza a scos la iveală faptul că aceste dispozitive conțin informații despre rețelele folosite de anumite companii, precum și unele date confidențiale despre acele instituții. Au fost analizate 18 routere folosite, de la trei producători diferiți. 9 dintre acestea erau 100% accesibile, în timp ce doar 5 dintre ele aveau datele șterse. 2 routere aveau datele criptate, în timp ce 1 era o copie a unui alt dispozitiv.
Specialiștii atrag atenția că, dacă aceste date nu sunt șterse, există riscul ca ele să fie accesate de hackeri. Infractorii cibernetici pot cumpăra routere la mâna a doua, pentru a copia datele de pe ele. Informațiile despre anumite companii se vând scump pe piața neagră, astfel că hackerii pot face profit pe seama neatenției utilizatorilor.
Experții care au realizat studiul au dezvăluit că s-au gândit mult timp dacă să facă publice rezultatele sau nu, pentru a nu le da idei infractorilor cibernetici. Au preferat să le facă publice, pentru a-i conștientiza pe utilizatori cu privire la pericole.
Citește și: Cât curent electric consumă un router pe zi. Îți poate încărca destul de mult factura
”Am folosit canale de încredere pe care le aveam cu anumite companii. Dar după aceea am descoperit că multe dintre ele erau dificil de contactat. Îngrijorător de dificil. Una dintre cele mai mari îngrijorări pe care le am. Dacă cineva rău nu face asta, atunci e aproape malpraxis de hacker, pentru că e atât de simplu și evident”, a declarat Cameron Camp, specialist, în cadrul conferinței.