Ce trebuie să faci dacă murăturile au ieșit prea sărate. Secretul știut doar de câteva gospodine salvează rețeta

Așa dregi murăturile care au căpătat un gust prea intens de sare

Scris de: Daoud Andra

27 Aug. 2023

Ce trebuie să faci dacă murăturile au ieșit prea sărate. Secretul știut doar de câteva gospodine salvează rețeta

Începutul toamnei este sinonim cu prepararea conservelor pentru iarnă. Pe lista cu pregătiri pe care le fac gospodinele se numără zacusca, murăturile, dulceața și compotul. Dacă sunt preparate cum trebuie, acestea pot rezista chiar și un an de zile, în condiții potrivite. Ce trebuie să faci dacă murăturile au ieșit prea sărate? Trucul care te ajută să le dregi gustul.

Câtă sare se pune la murături

Indiferent că vorbim despre varză, castraveți, gogonele, gogoșari sau legume asortate, murăturile au un gust aparte și se potrivesc lângă o mulțime de feluri de mâncare. În plus, reprezintă o sursă excelentă de probiotice. Pentru a prepara murături la saramură, trebuie să respecți câteva principii.

Citește și: Cum se pun murăturile asortate la borcan. Ordinea corectă după o rețetă veche pentru o multitudine de gusturi si arome

În primul rând, sarea pe care o folosești trebuie să fie specială pentru murături. Întotdeauna se folosește sare grunjoasă, neiodată, indiferent ce ai pune la murat. Sarea pe care o folosim în mod normal la gătit nu este potrivită pentru murături. Ea poate face ca saramura să se tulbure și legumele murate să fie mult mai sărate decât în mod normal, chiar dacă ai respectat cantitatea recomandată.

În ceea ce privește cantitatea, se pun între 20 și 25 de grame de sare la fiecare litru de apă. Cantitatea este echivalentă pentru o lingură cu vârf de sare. Aceasta se amestecă bine cu apa, astfel încât să se dizolve. Saramura poate fi și dată în clocot, pentru ca sarea să se topească mai bine. Multe gospodine fac testul cu oul pentru a vedea dacă saramura este suficient de concentrată. Atunci când pui un ou în saramură, dacă acesta plutește, înseamnă că are concentrația bună.

Citește și: Greșelile pe care le faci cu murăturile pentru iarnă. Ce legume nu au nevoie de fierbere, gustul va fi prea înțepător

De ce să pui în butoiul cu varză murată un săculeț de pânză cu boabe de muștar
Murături asortate la borcan

Ce trebuie să faci dacă murăturile au ieșit prea sărate

Chiar dacă ai respectat cantitatea recomandată, se poate întâmpla ca murăturile să iasă prea sărate. Cel mai des se întâmplă acest lucru în cazul verzei murate. La murăturile puse în borcane mici nu prea se întâmplă acest lucru, ci mai degrabă la cele care stau în recipiente mari. Pentru a remedia problema, este nevoie să schimbi compoziția saramurii.

Citește și: De ce să presari bicarbonat de sodiu în borcane, înainte de a așeza murăturile. Trucul pe care îl vei folosi mereu

Atunci când murăturile devin prea sărate, scoate saramura din butoi sau din bidon cu un furtun. Cântărește saramura și varsă o treime din cantitate. Vei înlocui saramura aruncată cu aceeași cantitate de apă fiartă și răcită. Altfel spus, dacă ai 3 litri de saramură, arunci 1 litru și pui în loc 1 litru de apă. Amesteci bine și torni saramura din nou peste murături.

În acest fel, scade concentrația de sare din vasul cu murături, iar după un timp, acestea nu vor mai fi așa sărate și le vei putea savura din nou. Dacă vorbim despre varză, aceasta poate fi desărată și în momentul în care o gătești.

Citește și: Nu mai pune zahăr și oțet în murături. Faci cea mai mare greșeală, puține gospodine știu

Indiferent că folosești varza murată la sarmale sau pentru a o căli, desfă foile și lasă-te o jumătate de oră sau o oră în apă rece, înainte de a le folosi. Aruncă apa, mai clătește-le o dată, după care le poți utiliza la sarmale sau la mâncare. În acest fel, varza nu va mai avea atât de multă sare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.6 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *