Ce trebuie să faci dacă pomii fructiferi nu sunt roditori. Secretul ca să facă din nou multe fructe

Așa te asiguri că vor avea rod bogat

Scris de: Daoud Andra

02 May. 2023

Ce trebuie să faci dacă pomii fructiferi nu sunt roditori. Secretul ca să facă din nou multe fructe

Primăvara, pomii fructiferi sunt în floare, iar după câte flori au ne putem da seama ce rod vor avea. Cu toate acestea, nu toți pomii care înfloresc abundent vor avea și fructe vara sau toamna. Rodirea depinde de mai mulți factori, însă există și o modalitate de a-i ajuta. Ce trebuie să faci dacă pomii fructiferi nu sunt roditori.

Din ce motive se poate întâmpla ca pomii să nu facă fructe

Rodirea pomilor este un proces influențat de mai mulți factori. În primul rând, unii pomi fructiferi nu au rod în primii ani după plantare. Chiar dacă fac flori, ei vor da fructe abia după câțiva ani de la plantare. Un alt motiv pentru care pomii pot să nu rodească este lipsa unui companion polenizator.

Citește și: Când se stropesc pomii fructiferi, de fapt. Dimineața sau seara? Detaliul important de știut

Nu toate soiurile de pomi sunt autofertile, motiv pentru care este nevoie ca pomii să fie altoiți cu încă unul sau chiar două soiuri polenizatoare. De asemenea, în preajma pomilor din grădină sau din livadă ar trebui să fie albine, bondari sau alte insecte care ajută la polenizare.

Să nu uităm de condițiile climatice care pot împiedica pomii să rodească: înghețul târziu, care poate apărea primăvara, după ce pomii au înmugurit sau chiar înflorit, poate compromite viitoarele fructe. Lipsa toaletării, a irigării, sau, dimpotrivă, apa în exces, dar și anumite afecțiuni ale pomilor îi pot împiedica pe aceștia să rodească.

Citește și: De ce se vopsesc pomii cu var, de fapt. Motivul pentru care românii obișnuiesc să facă asta primăvara

Când se altoiesc pomii fructiferi, de fapt
Altoirea pomilor fructiferi este esențială

Ce trebuie să faci dacă pomii fructiferi nu sunt roditori

Pentru a face ca pomii să aibă din nou rod, este necesar să te asiguri că au toate condițiile pentru a face fructe. Dacă sunt îndeplinite condițiile climatice, în ceea ce privește ceilalți factori este nevoie de o intervenție promptă a omului. Primăvara, înainte de a înflori, pomii fructiferi trebuie toaletați. Tăierea crengilor uscate, pentru a face loc lăstarilor tineri este esențială pentru dezvoltarea pomilor.

Citește și: Ce pomi nu se plantează lângă casă. Greșeala majoră care trebuie evitată

Apoi, altoirea este un alt proces esențial pentru ca pomii să aibă rod. Unele soiuri de pomi fructiferi au nevoie să fie altoite chiar cu două tipuri diferite de altoi, spun specialiștii.

Nu în ultimul rând, pomii ar trebui să fie stropiți periodic, pentru a fi feriți de dăunători. Aceștia pot fi atacați de anumite afecțiuni, dar și de insecte care compromit fructele, uneori chiar înainte ca acestea să fie coapte. Pentru a evita aceste probleme, pomii ar trebui să fie stropiți cu soluții speciale împotriva afecțiunilor precum putregaiul negru, de exemplu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6.7 20 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *