Este sezonul roșiilor din grădină și totul este bine când se coc și sunt delicioase, frunzele sunt verzi și frumoase, dar uneori apar și probleme. Astfel, sunt situații în care acestea se înnegresc dedesubt, iar apariția petelor închise la culoare formate pe tomate are mai multe motive. Dar de ce apare acest fenomen și ce trebuie să faci.
Orice persoană care a cultivat roșii a fost surprinsă atunci când le-a recoltat să vadă că unele tomate care păreau foarte bune erau, de fapt, negre dedesubt. Și majoritatea sau toate roșiile de pe acel tufiș prezentau aceeași problemă. Mulți grădinari se întreabă de ce roșiile devin negre dedesubt?
În situația în care tomatele se înnegresc dedesubt este vorba despre putregaiul apical al roșiilor. Cea mai comună explicație este lipsa calciului în timpul rodirii și creșterii roșiilor. Calciul este un element structural al pereților celulari care le oferă rezistență în faza de creștere.
De asemenea, o altă cauză a acestui proces este dezechilibrul apei. Înseamnă că planta de tomate primește prea multă sau prea puțină apă, deoarece trebuie udată doar în anumite momente sș faze ale zilei. Ploile abundente și continue îi pot compromite starea de sănătate.
Pe lângă acestea, alte cauze pot provoca pete negre pe fructele de roșii. De exemplu, prezența insectelor în sol, răni cauzate de grindină sau un exces de fertilizare bogată în azot care stimulează producția de frunze.
Putregaiul apical poate apărea în diferite stadii de dezvoltare, petele cresc în dimensiuni și au culori de la cafeniu deschis până la aproape de negru. Dar perioadele în care roșiile trebuie îngrijite mai bine sunt cele mai calde și mai uscate zile și când acestea sunt în faza de creștere, în general din iunie până în august.
Pentru a preveni înnegrirea roșiilor dedesubt este nevoie de asigurarea unui ciclu corect de irigare. Nici prea multă, nici prea puțină apă. O altă tehnică este rotația culturilor. Dacă plantăm mereu roșii în același loc există riscul ca solul să se epuizeze rapid.
Înainte de însămânțare sau transplantare, ar trebui să se facă o fertilizare de bază cu gunoi de grajd sau un îngrășământ granular.
În primul rând, va trebui să se restabilească un ciclu de irigare corect și să se furnizeze plantei o doză de calciu lichid chelat.
În loc de calciu lichid chelat se pot utiliza și coji de ouă. Se vor lua 5-10 coji de oua, se vor fărmița până devin o pulbere și se aplică la fiecare rădăcină de roșie, în jur de 10g pulbere de coji de ouă. Trebuie reținut faptul că acest remediu are un efect mai întârziat. Poate avea efect după circa 10-15 zile de la aplicare.