Ce trebuie să faci dacă ți-a expirat cardul de sănătate. Pașii pe care trebuie să-i urmezi

Iată care sunt reglementările în vigoare
Ce trebuie să faci dacă ți-a expirat cardul de sănătate. Pașii pe care trebuie să-i urmezi

Cardurile de sănătate au fost introduse la nivel național la 1 septembrie 2015, ca măsură obligatorie de furnizare a serviciilor medicale. Acestea au o vlabilitate de 7 ani, cu excepția celor emise anterior datei de 31 decembrie 2014, a căror valabilitate a fost prelungită automat cu încă 7 ani.

La aproape opt ani de la introducerea acestui sistem există în continuare o confuzie privind valabilitatea cardurilor de sănătate. Iată ce treubie să faci în cazul în care ți-a expirat.

Ce trebuie să faci dacă ți-a expirat cardul de sănătate

Deși s-a vrut a fi un sistem revoluționar pentru asigurații din România, cardul de sănătate a fost mai degrabă o piatră de moară atârnată de gâtul medicilor de familie. De nenumărate ori, sistemul integrat de gestionare a cardurilor și-a arătat limitele funcționând cu sincope și nu de puține ori medicii de familie s-au plâns că nu pot introduce datele pacienților în sistem.

Însă în ciuda problemelor întâmpinate în ultimii opt ani, autoritățile susțin că implementarea cardului de sănătate a fost un succes, iar astăzi, majoritatea românilor cu statut de asigurat sunt posesori ai unui asmenea document electronic.

În 2018, printr-o hotărâre de guvern, valabilitatea cardurilor de sănătate a fost prelungită de la 5 la 7 ani. De asemenea, și în 2020 guvernul a făcut o serie de modificări legislative privind funcționalitatea și valabilitatea cardului de sănătate.

Citește și: „Cardul de energie 2023. Când intră banii de la stat și cine sunt românii care beneficiază de ei

Citește și: „Cum se face plata facturilor cu cardul de energie. Regulamentul și pașii de urmat

Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate care expiră în 2023

Astfel, prin HG 483/2020 perioada de valabilitate a cardului de sănătate a fost prelungită, chiar dacă este expirat. Mai exact, dacă un posesor constată că acesta expiră în 2023, poate sta liniștit, întrucât cardul de sănătate mai este valabil încă 4 ani.

„La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului”, se specifică în HG 483/2020, anunțată de Ministerul Sănătății, la data respecitvă.

De asemenea, potrivit Ministerului Sănătății, pentru persoanele care au cardurile de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014, perioada de valabilitate s-a extins la nu mai puțin de 14 ani.

Conform datelor comunicate de MS, în anul 2020 ar fi expirat aproximativ 4,2 milioane de carduri, iar în anul 2021 urmau să expire alte aproximativ 10 milioane de carduri.

Cardurile de sănătate se emit de către CNAS individual, pentru fiecare persoană asigurată care a împlinit vârsta de 18 ani.

Citește și: „Ce poți să faci dacă ți se blochează cardul în bancomat. Greșeala majoră de evitat

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.7 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *