Se poate întâmpla uneori ca varza pusă la murat să fie prea acră sau prea sărată. Ce este de făcut în această situație? Vă spunem mai jos care este metoda folosită de chef Bontea și care schimbă complet gustul verzei.
Cel mai simplu mod de a scăpa de această problemă este să speli varza sau să o lași la înmuiat în apă peste noapte. Dar se poate întâmpla însă să observi acest lucru când ești gata de a face sarmalele, iar atunci sfatul specialiștilor este să o lași într-un vas cu apă pentru 30-60 de minute, în funcție de cât de sărată este. În acest interval e bine să schimbi apa de câteva ori.
Chef Sorin Bontea a dezvăluit care este metoda lui în situația în care varza este prea sărată sau prea acră. Potrivit lui, această rețetă are întotdeauna succes și poate pregăti fără griji sarmalele ulterior. Iată mai jos cu pregătește chef Sorin Bontea cele mai gustoase sarmale.
„Pentru 2-3 kg de varăa acrî (în funcție de câtă varză preferați printre sărmăluțe), ai nevoie de 600 g carne tocata de porc si de vita (amestec), o jumătate de ceșcuță de orez, 200 g ceapa, ulei pentru prăjit, costiță afumată, 2-3 linguri de bulion, 2-3 frunze de dafin, cimbru, mărar, sare, piper. (…) Daca varza este prea acra sau prea sărată, se spală frunzele in apa călduță sau se pun la desărat cu o ora înainte. Se curata ceapa, se spală si se toaca mărunt, după care se pune la călit in puțin ulei, la foc mic, pana când devine sticloasă. Se adaugă orezul spălat in prealabil. Se lasă la foc mic doua minute, amestecând continuu.
Punem carnea într-un castron mare, apoi adăugam ceapa si orezul călite mai devreme, piper măcinat, cimbru uscat, mărar tocat. Punem la acest amestec si o ceșcuță de apa rece, care are rolul de a fragezi carnea. Pentru culoare, unii pun in aceasta compoziție si o lingura de bulion, eu nu, dar puteți pune daca doriți. Daca varza este sărată, aveți grijă câtă sare puneți in amestec”, spune chef Sorin Bontea.
Pentru frunzele de varză mai mici, chef Sorin Bontea recomandă un alt truc. Să fie tocate mărunt și să fie puse pe fundul oalei în care vor fi așezate sarmalele. Peste ele se adaugă sarmalele și costița, un rând de sarmale și unul de costiță. Ultimul strat va fi la fel ca primul, adică cu varză tocată. Peste ele se toarnă bulion amestecat cu apă, frunze de dafin și câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, pentru cel puțin două ore. Din când în când se completează cu apă dacă este necesar.