Până și rețeta de cartofi prăjiți are câteva trucuri pentru ca rezultatul final să fie delicios. Există o mare greșeală pe care o fac multe persoane atunci când pregătesc acest fel de mâncare. Iată mai jos ce trebuie să faci înainte de a pune cartofii la prăjit. Așa vor fi crocanți la exterior și moi la interior.
Potrivit specialiștilor în domeniu, pe rafturile supermarketurilor se găsesc cartofi conservați, adică destul de vechi, în mare parte. Aceștia sunt ulterior periați și curățați pentru a avea un aspect atractiv. Așadar, fiind vorba de cartofi mai vechi proprietățile lor gastronomice și culinare sunt inferioare. Implicit nu sunt potriviți pentru prăjire.
Cartofii noi se recoltează între martie și iunie, înainte de a se coace complet. Ei se remarcă prin coaja lor subțire și de culoare deschisă. Aceștia conțin mai multă apă și mai puțin amidon. Textura lor este perfect pentru a fi prăjiți sau copți.
Pentru a obține cartofi prăjiți crocanți la exterior și moi la interior este nevoie să verifici mai întâi data de recoltare, scrisă pe etichetă. Pentru un gust cât mai bun este indicat ca înainte de a-i pune la prăjit în ulei fierbinte și să înmoi în apă câteva minute, apoi să-i usuci.
Un alt truc pentru cartofi crocanți și gustoși presupune dubla prăjire a cartofilor. Tehnica este împrumutată din bucătăria belgiană și garantează cei mai crocanți cartofi prăjiți. Prima prăjire se va face la foc mic spre mediu, timp de 3-4 minute. Cartofii vor fi scoși din tigaie înainte de a se rumeni și vor fi așezați pe prosoape de hârtie, la scurs. Se vor lăsa la răcit, ideal chiar în frigider, după care va avea loc o a doua prăjire, de data aceasta la foc mare, pentru a se rumeni.
După ce ai tăiat felii cartofii, pune-i într-un bol cu apă și lasă-i timp de jumătate de oră pentru a se elimina o parte din amidon. După ce s-au scurs cele 30 de minute, o altă regulă foarte importantă este să îi usuci. Poți folosi un prosop de bucătărie. După ce i-ai uscat bine, așează-i în tavă. Adaugă peste ei condimentele preferate (ex: sare, piper, boia de ardei dulce și ulei de măsline). Ulterior amestecă-i bine și adaugă, pentru un plus de savoare, o crenguță de rozmarin și câțiva căței de usturoi puțin zdrobiți pe care îi poți lăsa cu tot cu coajă.