Nicio masă de sărbătoare nu este completă fără cozonaci. Fiecare gospodină are o rețetă de cozonac pe care o urmează de fiecare dată, însă dacă ești începător în prepararea cozonacului sau dacă vrei să îți perfecționezi rețeta, sunt anumite trucuri care te pot ajuta. Unul dintre ele are legătură cu umplutura: ce să faci cu nuca înainte de a o pune în cozonac?
Nuca este ingredientul care nu lipsește atunci când preparăm cozonac. Fie că alegem să punem și rahat sau stafide, nuca este vedeta atunci când vine vorba despre umplutură. Crema delicioasă care se prepară din nuci, albușuri de ou, zahăr și cacao dă o savoare parte cozonacului. Deși mulți obișnuiesc să pună nuca direct după ce o curăță și o macină, bucătarii consacrați recomandă ca nuca să fie puțin coaptă înainte de a fi măcinată.
Sâmburii de nucă au un conținut ridicat de grăsime și de apă, care poate face ca aluatul să nu se coacă așa cum trebuie. Pentru a te asigura că nu se întâmplă acest lucru, pune sâmburii de nucă pentru 10-15 minute la cuptor înainte de a-i măcina. În felul acesta, nuca se va usca, dar va căpăta și o aromă aparte, care va schimba gustul cozonacului.
Citește și: Cu ce să ungi cozonacii ca să iasă lucioși și rumeni. Amestecul pe care trebuie să îl prepari
Este adevărat că pentru a obține un cozonac reușit, este nevoie de umplutură din belșug. Nu trebuie însă să exagerezi cu nuca, pentru că dacă pui prea multă, riști să nu se coacă bine cozonacul. Cantitatea corectă de nucă pentru un cozonac este de 350-375 de grame. În funcție de cât de mult crește aluatul și de cât de mari sunt tăvile, se poate pune mai multă sau mai puțină umplutură.
Ingrediente:
Pentru umplutură:
Din cantitățile menționate vor ieși doi cozonaci. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, altfel cozonacul nu va crește cum trebuie. Se cerne făina într-un vas încăpător. Se dizolvă drojdia în 100 ml lapte călduț, cu o lingură de zahăr și una de făină. Se lasă la crescut maiaua până când își dublează volumul. Restul de lapte se pune pe foc împreună cu zahărul și se lasă până când zahărul s-a topit.
După ce amestecul s-a răcit puțin, se adaugă gălbenușurile de ou și se amestecă. Se toarnă amestecul peste făină, se adaugă maiaua și un praf de sare. Se frământă aluatul cu mâna sau cu ajutorul unui robot de bucătărie, până când toate ingredientele sunt încorporate. Se adaugă și untul topit, puțin câte puțin, și se încorporează în aluat. Se acoperă cu un prosop curat și se lasă la dospit timp de o oră.
Citește și: Cozonac pufos după rețeta bunicii. Secretul pentru un gust ca pe vremuri
Între timp, se prepară umplutura. Pune sâmburii de nucă într-o tavă și dă-i la cuptor pentru 10-15 minute. Când sunt gata, macină nuca în robotul de bucătărie sau la mașina de tocat. Bate albușurile de ou spumă, cu un praf de sare și cu zahărul. Încorporează nuca măcinată și cacaoa, amestecând cu un tel sau cu o spatulă.
După ce s-a dospit, se împarte aluatul în două și se întinde pe suprafața unsă cu ulei. Grosimea aluatului trebuie să fie de un deget. Se adaugă jumătate din umplutură și se distribuie uniform. Se pun și rahatul tăiat cubulețe și stafidele, se rulează aluatul și se pune în tava tapetată cu hârtie de copt. Se procedează la fel și cu cealaltă jumătate de aluat și de umplutură.
Aluatul pus în tăvi se mai lasă la dospit încă o oră, după care se unge cu ou bătut. Se preîncălzește cuptorul la 170 de grade. Cozonacii se coc pe treapta din mijloc, pentru aproximativ 45 de minute sau până când s-au rumenit frumos. Dacă aveți cuptor cu ventilație, folosiți această funcție în timpul coacerii.