Cozonacul de casă, cu aroma sa bogată și consistența sa pufoasă, este o adevărată încântare pentru toți iubitorii de dulciuri. Cu toate acestea, procesul de preparare a cozonacului nu este unul simplu, cerând timp, răbdare și puțin efort din partea gospodinelor. Această provocare poate părea intimidantă, în special pentru cei care sunt la început în bucătărie. Deși s-ar putea să fie tentant să-i cumperi gata preparati din magazin, cozonacii de calitate, cu ingrediente naturale, pot fi costisitori, în timp ce variantele mai accesibile sunt adesea pline de aditivi.
Cum să creștem viteza de dospire a aluatului de cozonac
Până ajunge cozonacul pe masă este ceva de muncă, dar există soluții și pentru cei mai puțini răbdători. Gospodinele știu faptul că un cozonac se prepară în mai multe etape: frământare, dospire, umplere, dospire, coacere. Timpul de frământare a aluatului este de minimum o oră. Dar pentru cei mai nerăbdători, există două soluții: fie achiziționați un robot de bucătărie cu funcția de frământare, fie urmați o rețetă de cozonac fără frământare, dar să știți că și pentru această rețetă există un pic de frământare.
Odată rezolvat aspectul frământării, există timpii de așteptare pentru dospire, mai ales în cazul primei dospiri, timpul de creștere a aluatului este mai lung. Iată cum puteți să creșteți viteza de dospire a aluatului:
- Aluatul pentru cozonac va crește mai rapid dacă este plasat într-un recipient din oțel inoxidabil și acoperit cu folie de plastic. Acest recipient, împreună cu aluatul, poate fi așezat pentru dospire fie pe un calorifer, fie în cuptorul preîncălzit la 50 de grade Celsius. Astfel, aluatul dospește timp de 30-40 de minute.
- În cazul cozonacului fără frământare este mai simplu, în sensul că, dacă pregătiți aluatul cu o seară înainte, nu trebuie decât să îl lăsați în frigider pentru 12 ore, după care, a doua zi, doar adăugați umplutura și îl coaceți.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Vezi și Fructul care menține cozonacul proaspăt mai mult timp. Trucul patiserilor ca să reziste
Trucuri de bază pentru un cozonac pufos
- Temperatura ambientală din bucătărie este de minimum 22 de grade. Nu se deschid geamurile sau ușile.
- Toate ingredientele se folosesc la temperatura ambientală. Se scot pe masa de lucru înainte cu câteva ore sau chiar cu o seară înainte.
- Aluatul dospește mai rapid într-un vas de inox, acoperit cu folie de plastic. Vasul de inox împreună cu aluatul se poate pune la dospit fie pe calorifer, fie în cuptorul încălzit la 40 de grade. Astfel, aluatul își va dubla volumul în aproximativ o oră. Sau în varianta lentă, aluatul se lasă la dospit la temperatura ambientală în vasul acoperit cu folie de plastic.
- Toate ingredientele pentru cozonac se cântăresc pe cântarul de bucătărie.
- În funcție de gradul de hidratare a făinii, cantitatea acesteia poate varia cu +/- 50 de grame. În funcție de cum simțiți aluatul, dacă este prea moale, suplimentați treptat cu făină.
- Este important de respectat cantitatea de zahăr și drojdie a rețetei, dacă folosiți mai mult zahăr, cozonacii nu vor mai fi pufoși. Motivul este că zahărul și drojdia sunt ingrediente cu proprietăți higroscopice, adică au un grad mărit de absorbție și reținere a apei/umidității.
- O făina de calitate pentru cozonac este cea cu un conținut ridicat de proteine, minim 10 g proteine/ 100 grame, tip 000.
- Făina se cerne înainte de a prepara aluatul.
- Laptele folosit pentru maia trebuie să fie puțin cald, nu fierbinte.
- Sarea nu trebuie să intre în contact cu drojdia. Sarea nu se adaugă în maia, ci la frământarea aluatului.
- Frământarea aluatului se face fie în robotul de bucătărie prevăzut cu cârlige de frământat, fie cu mâna. Dacă nu aveți robot, frământarea se va face pe blatul de bucătărie uns cu puțin ulei. Nu puneți făină pe blat, aceasta se încorporează în aluat și influențează rezultatul final. Frământarea manuală se face cu mișcări puternice, prin trântirea, întinderea, împăturirea aluatului. Timpul de frământare variază, aluatul este gata atunci când nu se mai lipește și devine elastic.
- Grăsimea se încorporează la frământare, după ce aluatul este legat.
- După umplere și împletire, cozonacul se mai lasă la dospit în tăvile pentru copt, tapetate cu hârtie de copt. Cozonacii se ung cu gălbenuș înainte de coacere.
- Temperatura de coacere este de 180 de grade, după 30 de minute, temperatura se reduce la 160 de grade. În timpul coacerii, dacă par că se rumenesc prea repede la suprafață, cozonacii se acoperă cu o coală de hârtie de copt, fixată cu ajutorul unor scobitori.
- Înainte de a fi serviți, cozonacii se lasă la răcorit pe un grătar, rotindu-se la fiecare 10 minute, pe fiecare parte, pentru a nu se deforma.
Vezi și De ce crapă cozonacii la copt. Greșeala pe care o fac multe gospodine, de asta nu cresc mari și pufoși
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!