Șnițelele se numără printre mâncărurile preferate ale multora, atât adulți, cât și copii. Se pot face din carne de pui, porc sau vită și se potrivesc perfect alături de o porție de cartofi prăjiți sau de piure. Șnițelele perfecte trebuie să fie crocante și să nu iasă uleioase. Cum faci să obții rezultatul ideal, ca la restaurant?
Șnițelele sunt genul de preparat care se poate face și la cuptor, însă cele mai gustoase șnițele sunt acelea prăjite în ulei. Atunci când le savurezi, acestea trebuie să fie crocante la exterior, fragede la interior și să nu fie deloc uleioase. Se poate întâmpla ca, deși le-ai scos pe hârtie de bucătărie, să fie îmbibate de ulei atunci când le tai si le savurezi.
Pentru a evita acest rezultat nedorit, bucătarii consacrați au la dispoziție câteva trucuri pe care le aplică de fiecare dată. Dacă ții cont de ele, vei obține șnițele ca la restaurant, în propria bucătărie. În primul rând, indiferent ce carne alegi să folosești, aceasta trebuie să fie perfect uscată atunci când prepari șnițele.
Citește și: Cum faci cel mai bun șnitel. Ingredientul secret pe care îl folosește chef Cătălin Scărlătescu
Fie că ai carne de pui, porc sau vită, șterge fiecare bucată cu hârtie absorbantă, astfel încât să elimini apa de pe suprafața cărnii. În acest fel, carnea nu va mai absorbi așa de mult ulei atunci când va fi plăjită. Și pentru că tot a venit vorba despre prăjit, folosește o cantitate suficientă de ulei atunci când prăjești șnițelele și pune-le în tigaie când acesta este încins.
Șnițelele trebuie să fie complet acoperite de ulei și este nevoie să miști din când în când tigaia, astfel încât să se prăjească pe ambele părți, în același timp. Atunci când le întorci, le vei lăsa pe partea cealaltă doar cât să se rumenească, după care vor fi gata. Scoate-le pe un grătar sau pe o farfurie tapetată cu hârtie de bucătărie, pentru a scăpa de excesul de ulei.
Pentru ca șnițelele să nu fie deloc uleioase, este important cum pregătești crusta. Carnea se dă prin făină, ou și pesmet înainte de a fi prăjită. La pasul final, când o dai prin pesmet, presează bine bucata de carne astfel încât acesta să o acopere peste tot. După ce ai făcut acest lucru, lasă câteva minute șnițelele să stea așa, înainte de a le prăji.
Pesmetul și făina vor absorbi umezeala din carne și vor crea o crustă protectoare, astfel încât interiorul șnițelului să nu fie uleios. Unii bucătari obișnuiesc să facă o crustă dublă, pentru un rezultat mai crocant. După ce ai trecut carnea prin făină, ou și pesmet, repetă ultimii doi pași. Dă fiecare șnițel din nou prin ou și pesmet, pentru a face crusta mai groasă.
Pentru a obține șnițele crocante, folosește pesmet panko sau un amestesc de pesmet și fulgi de porumb mărunțiți. Șnițelele vor ieși delicioase dacă adaugi 2 linguri de parmezan în pesmet, acesta fiind un alt truc al bucătarilor pricepuți.