Ce trebuie să presari peste rândurile de morcovi din grădină. Amestecul puternic care îi scapă de dăunători

Amestecul ce te ajută să ții dăunătorii la distanță
Ce trebuie să presari peste rândurile de morcovi din grădină. Amestecul puternic care îi scapă de dăunători

Agricultorii sunt foarte încântați atunci când culturile dau rodul sperat, însă, uneori, dăunătorii le pot da bătăi de cap. Printre cei mai periculoși se numără musca morcovului, care poate face ca legumele să moară foarte ușor. Un agricultor pasionat ne oferă sfaturi prețioase pentru a îndepărta eficient dăunătorii de legume.

Ce să pui pe morcovi ca să crească sănătoși și gustoși

Un amestec eficient care va ține la distanță și musca morcovului dar va și face morcovii să crească mai repede, mai frumosi și mai dulci, este format din doar câteva ingrediente simple, la îndemână, ce poate fi aplicat imediat pe legume pentru a-și și face efectul cât mai repede.

Pentru a face soluția ce ține dăunătorii la distanță dar și fertilizatorul natural, ai nevoie doar de un litru de cenușă de lemn cernută, o lingură de piper negru măcinat, o lingură de boia de ardei iute și două linguri de pudră de muștar. Începe prin a amesteca toate ingredientele într-un recipient. Ia o cantitate mică de amestec și aplic-o în jurul plantelor. Repetă procedura la câteva zile după udarea grădinii sau după ce plouă, când afânezi solul dintre rânduri.

Înainte de a face acest lucru, aplică amestecul și abia după afânează solul. În timpul afânării, poți să acoperi morcovii cu pământ, mai ales dacă vârfurile ies din sol. Este necesară aplicarea acestui amestec o dată pe săptămână până la a doua decadă a lunii iulie, când musca morcovului își sistează zborul. Ține minte că mirosul de piper și muștar trebuie să fie mereu prezent în grădină pentru ca insectele să se țină departe de legume.

Începând cu a doua jumătate a lunii iulie, presară o cantitată mică de cenușă între rânduri înainte de udarea morcovilor pentru fertilizara lor. Cenușa va oferi aportul de potasiu necesar morcovilor pentru a crește mai repede, mai frumoși și mai gustoși. Nu mai adăuga, însă, în cenușă, piper și muștar.

Fertilizatori naturali pentru roșii

Cenușa este o metodă la fel de bună și pentru tomate, făcându-le să crească văzând cu ochii. Îngrășământ natural și organic, cenușa îți va face fructele de nerecunoscut. Amestecă 300 de grame de cenușă cu 3 litri de apă și fierbe amestecul timp de jumătate de oră. Lasă-l să se odihnească timp de 5 ore, apoi diluează-l cu același volum de apă. Adaugă săpun de rufe, pentru a se menține mai bine pe frunze. Îngrășământul rezultat trebuie strecurat după răcirea completă și aplicat imediat pe frunze.

O altă metodă care nu dă greș este îngrășământul pe bază de drojdie. Încălzește 4 litri de apă la o temperatură de cel mult 38 de grade Celsius. În cazul unor temperaturi mai mari, drojdia va fi distrusă. În apa caldă se dizolvă 15 linguri de zahăr și 15 grame de drojdie uscată. Vasul folosit trebuie să fie mai mare de 4 litri, și asta pentru că, în timpul procesului de fermentație, volumul lichidului se poate și dubla. Amestecul trebuie lăsat să fermenteze între 5 și 10 ore, timp în care se va amesteca din când în când. La final, se va umple o găleată cu 6 litri de apă care se va completa cu cei 4 litri de infuzie de drojdie, după care se stropesc roșiile cu amestecul obținut. Acest fertilizator se poate folosi atât pentru roșii, cât și pentru castraveți.

Amestecul poate fi aplicat atât la rădăcina plantelor, cât și pe frunze, pentru că se va crea un scut de protecție ce nu va mai lăsa bolile să atingă legumele. Fertilizarea cu drojdie produce efecte vizibile după aproximativ o săptămână: frunzele capătă o culoare verde intensă, planta va arăta mai sănătoasă și mai viguroasă, va crește mai repede și va produce un rod mai bogat.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
7.2 14 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *