Maioneza este un ingredient care se folosește la multe preparate culinare, mai ales în perioada Sărbătorilor. Nu lipsește din compozița de ouă umplute sau din salata de boeuf, iar cea mai bună maioneză este cea făcută în casă. Se poate întâmpla ca, atunci când o prepari, din cauză că pui prea mult ulei, să se strice. Ce trebuie să pui imediat în maioneză dacă s-a tăiat, astfel încât să nu trebuiască să o arunci.
Mulți oameni prepară salată de boeuf de Sărbători, iar aceasta nu este completă fără maioneza care să lege ingredientele. Deși putem găsi și în comerț maioneză la borcan, cea mai bună este cea pregătită în casă. Se face din câteva ingrediente și ai nevoie doar de răbdare pentru a obține sosul care leagă salatele și care oferă consistență cremoasă multor alte preparate.
În primul rând, gălbenușurile de ou trebuie să fie la temperatura camerei. Dacă acestea sunt reci și le amesteci cu uleiul care este mai cald, riști ca maioneza să se taie. Apoi, uleiul se va adăuga treptat, în fir subțire, având grijă să amesteci constant și să nu adaugi din nou ulei până când nu s-a încorporat bine cel pus anterior.
Citește și: Cu ce poți înlocui maioneza în salata de boeuf. 4 cei mai buni înlocuitori
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pune gălbenușurile de ou într-un bol, cu un praf de sare. Începe să amesteci cu o lingură de lemn sau cu mixerul, a doua variantă fiind mai rapidă. Toarnă uleiul în fir subțire, nu mai mult de 2 linguri deodată. Amestecă până când uleiul este încorporat, apoi adaugă din nou și amestecă. Repetă pasul până când termini uleiul. La final, pune muștarul și zeama de lămâie.
Citește și: Câtă maioneză se pune în salata de vinete, de fapt. Multe gospodine greșesc rețeta, de asta nu iese gustoasă
Dintre ingredientele care se folosesc la maioneză, muștarul are un rol aparte. Nu se folosește doar pentru aromă și gust, ci și pentru a repara maioneza, în caz că dă semne că se taie. Ține un borcan cu muștar la îndemână și, dacă maioneza s-a tăiat, pune o linguriță de muștar pentru a se lega la loc.
Un alt truc de ajutor este să ții un vas cu apă foarte rece la îndemână. Poate fi apă cu gheață, iar dacă uleiul începe să se separe și maioneza se taie, înmoaie mâna în apă rece și stropește maioneza. Aceasta își va reveni imediat și poți continua să amesteci, fără să fie nevoie să o arunci și să o iei de la capăt cu alte ingrediente.
Atunci când este gata, maioneza poate fi adăugată peste ingredientele de la salată sau poate fi păstrată la borcan, la frigider, și folosită în 2-3 zile.