Varza murată este pregătită de numeroase gospodine toamna. Pentru a se păstra cât mai bine peste iarnă, trebuie să ții cont de câteva trucuri. În acest fel, zeama nu se va tulbura, nu va face floare și nu se va acri prea tare, indiferent cât timp rămâne în butoi.
Varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei, adică la finalul lunii octombrie și pe tot parcursul lunii noiembrie. Dacă este pusă bine, ea se va păstra în stare perfectă până primăvara viitoare și va putea fi folosită fără probleme. Pentru ca zeama de varză să nu se tulbure și să nu facă floare, iar varza să nu fie prea acră, gospodinele au la îndemână câteva trucuri.
În primul rând, prepararea saramurii este esențială. Se folosește sare grunjoasă, specială pentru murături, nu sare fină sau iodată. Păstrând proporțiile, respectiv 500 de grame de sare la 10 litri de apă, saramura va avea un gust perfect echilibrat. Pentru aromă, mai poți pune în butoiul cu varză crenguțe de mărar, rădăcini de hrean sau frunze de țelină.
Bucătarii consacrați au câteva secrete pentru ca varza murată să nu se acrească prea tare, indiferent cât timp o lași în butoi. Dacă adaugi o crenguță de lemn de mesteascăn în butoiul cu varză, aceasta nu va fi prea acră. De asemenea, din când în când, se pune câte o mână de zahăr în butoi, acesta fiind ingredientul care face diferența.
Înainte de orice, butoiul în care pui varză la murat trebuie să fie foarte bine spălat și dezinfectat. În cazul în care nu este perfect curat, varza poate să nu stea bine și să facă floare. Spală vasul în care vei pune verzele cu o soluție făcută din apă fiartă și bicarbonat de sodiu.
Citește și: Soluția cu care se curăță butoiul înainte de a pune varza murată. Așa se pregătește corect pentru murături
Alegerea verzelor pe care le vei pune la murat este foarte importantă. Ai grijă să fie sănătoase și să nu aibă porțiuni lovite. Dacă vei folosi varza murată mai mult pentru sarmale, alege verze cu foile cât mai subțiri. Unele gospodine scobesc cotorul sau îl crestează sub formă de cruce, pentru ca saramura să intre mai bine în varză. Pune verzele în butoi și adaugă peste ele saramura. Lichidul trebuie să acopere complet verzele.
În anumite zone ale țării, se obișnuiește ca, la început, varza să fie pritocită. Acest obicei este specific mai ales zonei Olteniei și presupune să sufli aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun. Acest lucru se face din trei în trei zile, pentru a amesteca zeama.