Ce trebuie să pui în frișcă să se întărească. Așa nu se va lăsa, secretul pentru a ieși perfectă

Frișcă stabilizată pentru tort

Scris de: Oana Matei

12 May. 2023

Ce trebuie să pui în frișcă să se întărească. Așa nu se va lăsa, secretul pentru a ieși perfectă

Nu există și nici nu va exista vreodată frișcă în comerț comparabilă cu frișca naturală, făcută din smântână adevărată. Frișca naturală, făcută acasă se prepară din smântână naturală lichidă și zahăr pudră. Smântâna este de două feluri: dulce și fermentată. Din ambele tipuri de smântână se poate prepara frișca de casă, doar că, smântâna fermentată, înainte de batere, se subțiază cu puțin lapte.

Învață să faci frișcă naturală de casă

În general, smântâna dulce se găsește sub formă lichidă, pasteurizată, ambalată în cutii de carton. Pentru o frișcă bună, stabilă este nevoie de o smântână cu conținut de grăsime de minim 32%. Atenție, în comerț se găsesc multe variante de smântână sau frișcă lichidă, majoritatea de origine vegetală, cu conținut de uleiuri hidrogenate. Acestea nu sunt tocmai sănătoase, smântâna gustoasă naturală se face din laptele natural.

În rândurile următoare vei găsi sfaturi și trucuri pentru a prepara ușor o frișcă naturală, care nu ”curge”, nu se ”taie”:

  • Pentru a face frișca naturală de casă, smântâna trebuie să conțină un conținut ridicat de grăsimi, de obicei de minim 30% grăsime. Smântâna trebuie să fie rece înainte de utilizare. Se ține minim 6 ore la frigider.
  • Înainte de a începe să bați smântâna, asigură-te că vasul și mixerul sau telul, sunt reci. Le poți refrigera și pe acestea timp de câteva minute înainte de a le utiliza.
  • Smântâna se bate cu mixerul la viteză medie, când devine spumoasă adaugă zahărul și scade viteza până se îngroașă. Nu o bate prea mult, există o secundă de diferență între o frișcă fermă și unt, pentru că în asta se va transforma dacă o bați prea mult.
  • frișca se păstrează la frigider, în cutie închisă cu capac.

Vezi și Prăjitură cu mascarpone, lapte condensat și cremă de zmeură. Nu are nevoie de coacere

Cum obții o frișcă fermă

Gelatină

Gelatina este un stabilizator natural pentru frișcă. Se adaugă într-o cantitate mică în timp ce se bate frișca și ajută la îmbunătățirea stabilității acesteia. Gelatina se dizolvă în apă rece și apoi se încălzește ușor pentru a se transforma într-o soluție lichidă care se adaugă în frișcă.

Amidon alimentar

Amidonul alimentar de porumb poate fi folosit ca stabilizator în frișcă. Se adaugă în timpul procesului de bătut și ajută la absorbția și reținerea apei din frișcă, ceea ce conferă o textură mai stabilă.

Zahăr pudră

Adăugarea unei cantități mici de zahăr pudră în frișcă poate contribui la stabilizarea acesteia. Zahărul ajută la absorbția apei și la formarea unei structuri mai stabile în frișcă.

Cremor tartar ( bitartrat de potasiu)

Cremorul tartar este un acid natural care poate fi utilizat ca stabilizator în frișcă. Este frecvent utilizat în combinație cu zahărul pentru a obține o textură mai fermă și mai stabilă în frișcă.

Vezi și Cum faci frișcă de post. Rețeta rapidă, pentru deserturi delicioase

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8 35 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *