Nu există și nici nu va exista vreodată frișcă în comerț comparabilă cu frișca naturală, făcută din smântână adevărată. Frișca naturală, făcută acasă se prepară din smântână naturală lichidă și zahăr pudră. Smântâna este de două feluri: dulce și fermentată. Din ambele tipuri de smântână se poate prepara frișca de casă, doar că, smântâna fermentată, înainte de batere, se subțiază cu puțin lapte.
În general, smântâna dulce se găsește sub formă lichidă, pasteurizată, ambalată în cutii de carton. Pentru o frișcă bună, stabilă este nevoie de o smântână cu conținut de grăsime de minim 32%. Atenție, în comerț se găsesc multe variante de smântână sau frișcă lichidă, majoritatea de origine vegetală, cu conținut de uleiuri hidrogenate. Acestea nu sunt tocmai sănătoase, smântâna gustoasă naturală se face din laptele natural.
În rândurile următoare vei găsi sfaturi și trucuri pentru a prepara ușor o frișcă naturală, care nu ”curge”, nu se ”taie”:
Vezi și Prăjitură cu mascarpone, lapte condensat și cremă de zmeură. Nu are nevoie de coacere
Gelatina este un stabilizator natural pentru frișcă. Se adaugă într-o cantitate mică în timp ce se bate frișca și ajută la îmbunătățirea stabilității acesteia. Gelatina se dizolvă în apă rece și apoi se încălzește ușor pentru a se transforma într-o soluție lichidă care se adaugă în frișcă.
Amidonul alimentar de porumb poate fi folosit ca stabilizator în frișcă. Se adaugă în timpul procesului de bătut și ajută la absorbția și reținerea apei din frișcă, ceea ce conferă o textură mai stabilă.
Adăugarea unei cantități mici de zahăr pudră în frișcă poate contribui la stabilizarea acesteia. Zahărul ajută la absorbția apei și la formarea unei structuri mai stabile în frișcă.
Cremorul tartar este un acid natural care poate fi utilizat ca stabilizator în frișcă. Este frecvent utilizat în combinație cu zahărul pentru a obține o textură mai fermă și mai stabilă în frișcă.
Vezi și Cum faci frișcă de post. Rețeta rapidă, pentru deserturi delicioase