Conform tradiției ortodoxe, în Joia mare sau sâmbăta de dinainte de sărbătoarea de Paște, se vopsesc ouăle. Vopsirea ouălor de Paști este un adevărat ritual, care își are originea în cele mai îndepărtate timpuri. În mod tradițional, ouăle se vopsesc în roșu, această culoare, plină de semnificație, care reprezintă atât focul si puterea lui purificatoare, cât și sângele lui Iisus. Deși, roșul este culoarea folosită în mod tradițional și simbolistic, pentru vopsirea ouălor, în ultimii ani am început să folosim culori și modele mai strălucitoare. De asemenea, copiilor le place să folosească autocolante pentru a decora ouăle de Paște.
Cum se păstrează culoarea intensă a ouălor vopsite?
Dacă folosești vopsea din comerț pentru vopsirea ouălor de Paște, respectă instrucțiunile de pe ambalaj. Pentru vopsirea ouălor cu coloranți naturali, ce trebuie să faci pentru a obține o culoare intensă:
- ține cont de culoarea cojii de ou: dacă vrei să vopsești ouă verzi, bleu sau lila, alege ouăle cu coajă albă. În schimb, dacă vrei să vopsești ouă roșii, albastre, maro, atunci alege ouăle a căror coajă este maronie.
- înainte de fierbere, ouăle se dezinfectează și se spală bine cu detergent. Astfel se îndepărtează toate impuritățile de pe coaja de ouă, iar vopseaua se va prinde uniform.
- ouăle trebuie aduse la temperatura camerei înainte de fierbere. Astfel se evită șocul termic iar coaja nu va crăpa.
- ouăle se fierb timp de 10-12 minute, cu sare. Când apa începe să fiarbă se adaugă 2 linguri de oțet.
- ouăle fierbinți, pe rând, se transferă în vasele pregătite cu colorant.
Vezi și Când se înroșesc ouăle de Paște. Cum a apărut această tradiție
Pentru colorarea naturală a ouălor poți folosi ingrediente naturale, precum:
- pentru culoarea roșie: cojile de la 10 -15 cepe roșii și de la 5 cepe galbene, se fierb timp de o oră. După fierbere, frunzele de ceapă se strecoară, iar în zeama curată se adaugă 3 linguri de oțet. Ouăle se adaugă pe rând în lichidul strecurat și se lasă pentru câteva minute, până se colorează în roșu intens.
- pentru culoarea albastră: o jumătate de varză roșie și patru căni de apă care se fierb împreună timp de 30 de minute. Deși soluția rezultată are o culoare purpurie, ouăle se vor colora în albastru. Pentru o nuanță de albastru închis, ouăle se lasă în lichid minim 5 ore.
- pentru culoarea verde: folosiți spanac sau urzici crude. Se fierb plantele până apa se colorează în verde. Se strecoară, iar în lichidul strecurat se adaugă 2 linguri de oțet. Ouăle se scufundă în zeama de spanac și se lasă până se colorează în verde intens.
- pentru culoarea galbenă: se vopsesc cu soluție fiartă cu turmeric și oțet.
Nu există bucătar, fie el amator sau profesionist, care să nu fi experimentat măcar o dată lupta cu o ceapă „plângăcioasă”. Cunoscută pentru compușii săi…
Într-o societate care pune accent pe abilități de comunicare și interacțiuni sociale, introvertiții se pot simți adesea marginalizați, având impresia că trebuie să joace un…
După cum ați observat, oțetul este ingredientul care fixează culoarea pe coaja ouălor. Pentru a le face lucioase, ștergeți ouăle cu un șervețel îmbibat cu ulei sau pur și simplu, le frecați cu o bucată de grăsime.
Vezi și Cât trebuie să fiarbă ouăle de Paşte. Trucuri ca să nu se spargă
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!