Chiftelele reprezintă un preparat apreciat în bucătăria românească, fiind populare și frecvent întâlnite în meniul casnic sau la diverse evenimente și sărbători. Servite calde sau reci, cu sos de roșii, chifteluțele sunt potrivite atât pentru o masă sățioasă de prânz cât și pentru platourile de aperitive pentru sărbători.
Cum prepari cele mai bune chiftele
În funcție de regiune, chifteluțele se prepară de diferite mărimi și condimente. Chiftelele românești pot fi făcute din carne de porc, carne de vită, carne de pui, carne de pește sau chiar legume, în funcție de preferințe și de rețeta specifică. În general, carnea este tocată fin sau măcinată, iar apoi se adaugă ou, ceapă, pesmet sau pâine înmuiată în lapte, usturoi, condimente precum sare, piper, cimbru sau pătrunjel, și alte ingrediente opționale, cum ar fi usturoiul sau ierburile aromatice.
Ce ingredient trebuie să pui în compoziția de chiftele?
Sunt multe rețete de chiftele dar cele mai bune și suculente chiftele au la bază carne de porc, cu minim 30% grăsime și un agent de afânare. Carnea de porc poate fi folosită ca atare sau în amestec cu carne de vită, iar ca agent de afânare, în general, se folosește miez de pâine, pesmet, dovlecel, griș, etc. Agentul de afânare are rolul de a aera carnea și de a face compoziția de chifteluțe mai suculentă. Contrar credinței populare, oul nu are rolul de afânător, dimpotrivă mai multe ouă, decât cele recomandate în rețetă, vor întări compoziția de chifteluțe.
Vezi și Rețeta secretă a chifteluțelor de la Ikea. Ingredientele speciale pe care trebuie să le folosești
Sparanghelul este una dintre cele mai rafinate și sănătoase legume, dar este prea puțin folosit în bucătăria românească. Cu un gust dulceag, o textură crocantă…
Un mic dejun simplu și echilibrat poate fi cheia unei zile reușite, iar pentru a-ți începe dimineața cu energie și vitalitate, combinațiile naturale de alimente…
Cum se prepară chiftelele moi și suculente
Ingrediente
- 500 grame carne tocată amestec vită- porc
- 1 ceapă mică tocată
- 1 ou întreg
- miezul unei felii de pâine înmuiat în apă
- mărar, cimbru uscat
- 2-3 căței de usturoi zdrobiți
- sare, piper
- făină
- ulei pentru prăjit
Preparare
- amestecă carnea cu miezul de pâine scurs, oul, ceapa tocată, usturoiul zdrobit, condimentele, sare și piperul. Cu mâna, frământă bine carnea, până se omogenizează ingredientele și compoziția devine pufoasă.
- unge palmele cu ulei și modelează chiftelele sub formă de bile egale. Chifteluțele astfel formate se dau prin făină. Dacă dorești să le prepari la cuptor, doar unge-le cu puțin ulei.
- Se încinge uleiul, într-o tigaie mai adâncă. Nu este necesar să prăjești chifteluțele în baie de ulei, nivelul uleiului ar trebui să ajungă până la jumătatea chifteluțelor.
- Temperatura optimă de prăjire a uleiului trebuie să fie de 170 de grade, în acest fel se creează crusta la suprafața chifteluțelor, iar interiorul se menține suculent. Chiftelele se așază în tigaie aerisit, nu îngrămădite, altfel scade temperatura uleiului, iar chifteluțele se vor îmbiba cu ulei.
- după ce s-au prăjit, chiftelele se întorc pe cealaltă parte cu o paletă. Nu le înțepa cu furculița pentru că se scurge sucul din carne și vor ieși uscate.
- chifteluțele se scot pe șervete absorbante, pentru a se scurge excesul de ulei.
- chifteluțele astfel prăjite merg delicios cu o garnitură de piure și o salată de varză proaspătă.
Vezi și Chifteluțe fragede la cuptor în sos italian marinara. Ce tip de carne trebuie să alegi ca să iasă delicioase
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!