Ce trebuie să scrie pe cauciucurile de iarnă. Șoferii trebuie să fie atenți la acest detaliu, în caz contrar se pot trezi cu amenzi de până la 2.900 de lei. Iată ce spun reprezentanții Brigăzii Rutiere.
Odată cu venirea frigului, conducătorii auto încep să formeze binecunoscutele cozi la centrele de schimbat anvelope. Însă circulă multe legende legate de momentul în care trebuie echipată mașina cu cauciucuri de iarnă.
Mulți sunt de părere că anvelopele trebuie schimbate în momentul în care temperatura scade sub un anumit prag. Pe de altă parte, unii susțin că pentru a nu primi amendă, autovehiculul trebuie echipat de iarnă până la o anumită dată, respectiv 1 noiembrie.
Acestea sunt însă doar mituri. În legislație nu sunt prevăzute astfel de condiții. Potrivit legii, conducătorii auto trebuie să aibă montate pe mașini anvelopele de iarnă atunci când circulă pe carosabil acoperit cu zăpadă, polei sau gheață.
Pentru a fi siguri că nu primiți amendă, este important să cunoașteți și ce tipuri de anvelope trebuie să aveți montate pe mașină atunci când circulați în condiții de iarnă. Tot în legislație este prevăzut faptul că pe zăpadă, gheață sau polei se circulă numai cu anvelope care au inscripționate simbolurile „M+S”, „M.S.” sau „M & S”.
„În ciuda discuțiilor apărute în spațiul public, legea nu prevede o dată calendaristică. Însă atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheață sau polei, ești obligat să îți echipezi autovehiculul cu anvelope de iarnă. Atenție! Doar anvelopele de iarnă inscripționate cu simbolurile „M+S” (n.r. mud & snow – noroi și zăpadă) sunt omologate pentru a fi folosite în condiții de iarnă.”, a precizat Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere, într-un videoclip postat de Ministerul Afacerilor Interne pe rețelele de socializare.
În cazul în care nu respectați pervederile legale privind circulația autovehiculelor pe drumurile publice în condiții de iarnă, va puteți trezi cu amendă usturătoare. În plus, șoferilor care nu respectă legea li se va reține și certificatul de înmatriculare.
„Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare. În această situație, polițistul rutier eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.”, a mai precizat Claudiu Costea.
Te-ar putea interesa și: „Ce acte trebuie pentru schimbarea permisului. Lista completă”